Udlejning på Airbnb kan sætte dig på gaden

Danskere, der tjener penge på at have turister boende gennem udlejningssitet Airbnb.com, risikerer at miste deres bolig, hvis de selv bor til leje.

Det er populært for turister at finde feriebolig gennem portalen Airbnb.com, men det kan koste dig dyrt som udlejer. Du kan ende med at bryde lejeloven. (© DR)

Det er blevet ekstremt populært at udleje sin private bolig til turister på sider som Airbnb.com.

Men de mange danskere, der tjener penge på at have turister boende, risikerer at bryde lejeloven, oplyser Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Lejernes LO.

Det sker, hvis man ikke indhenter en tilladelse fra sin udlejer, før man fremlejer lejligheden.

Stor risiko uden udlejers accept

Derfor bør man tage kontakt til sin udlejer, inden man opretter en profil på siden. Det siger cheføkonom i Lejernes LO, Jesper Larsen.

- Det vil være klogt at indhente udlejerens tilladelse, for ellers vil det være nok til at udlejeren kan ophæve lejekontrakten, og så mister man sin bolig, siger han.

Der er gode penge at tjene, når man lejer ud på Airbnb.com. Flere brugere tager op mod 1000 kroner pr. nat for en to-værelses lejlighed i København.

Boligeksperter: Dumt at tage chancen

Den gode indtjening kan derfor gøre det fristende at tage chancen.

Men det kan få store konsekvenser, mener boligadvokat Henrik Høpner.

- Hvis det bliver opdaget, risikerer man, at udlejeren vil ophæve lejekontrakten, så man bliver smidt på gaden. Derfor er det vigtigt, at man får en præcis aftale om betaling og tidshorisont, siger Henrik Høpner.

Og selvom det ikke er alle udlejere, der vil ophæve lejekontrakten, er Henrik Høpner og Jesper Larsen enige om, at man løber en alt for stor risiko, hvis ikke man underretter udlejeren, før man opretter en profil på siden.

Andelshavere kommer også i knibe

Det er ikke kun lejere, der kan komme galt af sted, når de udlejer deres boliger på Airbnb.com. Andelshavere kan også i værste tilfælde blive smidt ud af deres lejligheder.

Derfor er det også her nødvendigt at få tilladelse, inden man begynder at udleje lejligheden.

- Man kan søge om det i andelsboligforeningens bestyrelse, men reglerne afhænger i høj grad af den pågældende forenings vedtægter, siger Mette Dyregaard, juridisk konsulent i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF).

Hun understreger, at det langt fra er alle andelsboligforeninger, der vil give andelshavere lov til at udleje lejligheden gennem Airbnb.com, hvis man søger om det. 

Overhold reglerne lyder det fra Airbnb

Airbnb opfordrer alle Airbnb-værter til at sætte sig ind i og overholde de regler, der måtte gælde for dem, i lige præcist deres individuelle situation.

- Hvis man er i tvivl, har Airbnb oprettet en hjælpeside med en liste af forhold, værter bør være opmærksomme på, når de vælger at dele deres hjem med rejsende fra hele verden, siger Aja Guldhammer, landechef for Airbnb i Norden.