Udskældt it-system kan betyde afskedigelser på Riget

Der er brug for flere læger og sandsynligvis færre sygeplejersker og sekretærer, mener direktøren på Rigshospitalet.

Rigshospitalet indførte det nye it-system den 5. november. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Rigshospitalets sygeplejersker og sekretærer skal måske indstille sig på at sige farvel til kolleger på grund af det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen.

It-systemet har medført, at hospitalet stadig ikke behandler lige så mange patienter, som det skal fire uger efter, at systemet er blevet indført.

Det skyldes ifølge formanden for Rigshospitalets overlægeråd Fin Biering-Sørensen, at lægerne i den forbindelse har overtaget flere opgaver fra sygeplejersker og sekretærer. Blandt andet journalisering og bestilling af prøver.

Det får nu direktør Per Christiansen til at varsle afskedigelser.

- Når man har en arbejdsglidning i den retning, så medfører det, at man skal have en anden personalesammensætning. Det bliver ikke én stor afskedigelsesrunde, men noget der vil ske stille og roligt med naturlige afgange og andre opgavefordelinger, siger han.

Per Christiansen har ikke på nuværende tidspunkt det fulde overblik over præcis hvilke personalegrupper, der bliver ramt af afskedigelser. Han regner dog med, at det kommer til at ramme sygeplejersker og sekretærer.

Samtidig håber han, at Rigshospitalet kommer til at ansætte flere læger.

- Jeg forudser, at vi ansætter flere læger, fordi de har fået flere opgaver i forbindelse med Sundhedsplatformen, siger han.

Rigshospitalet indførte det nye it-system den 5. november, efter det havde fået meget kritik for at skabe kaos på Herlev-Gentofte Hospital, hvor det blev rullet ud i maj.