Ulighed i Danmark: Højere indkomster giver ikke større rigdom

Selvom man tjener mere i hovedstaden end i hovedlandet er københavnerne ikke nødvendigvis rigere end jyderne.

Højere indkomster bliver spist af dyre leveomkostninger i øst, mens lavere lønninger rækker længere i vest. (© ColourBox)

Selvom beløbet på lønsedlen er højere i hovedstadsområdet end i det jyske, så kan folk i det østlige Danmark ikke nødvendigvis fyre flere penge af på luksus end folk i den vestlige del af landet. Leveomkostninger i og omkring København spiser simpelthen den højere indkomst.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der kan være op til 40 procent i forskel på din timeløn, alt efter hvor i landet, du bor. Men selvom lønforskellen er stor, så er det først og fremmest på grund af høje lønninger i private job, skriver Ugebrevet A4.

I de offentlige lønninger er der derimod næsten ingen forskel på, hvor du bor.

- De store offentlige arbejdsgrupper udgør langt de fleste af de offentligt ansatte, og der er det lidt ligegyldigt, om man bor i København eller Nykøbing Mors, siger Ulf Hjelmar, der er forsker ved KORA, kommunernes og regionernes analyseinstitut.

Faktisk kan der være langt mindre til rådighed for offentlige ansatte i hovedstadsområdet, når de faste udgifter er trukket fra.

Boligpriserne i den østlige del af Danmark er nemlig typisk højere, så selvom SOSU-assistent tjener det samme i Jylland som i København, så kan det være langt sværere at have overskud på kontoen visse steder:

- Hvis man tager almindelige offentligt ansatte som en SOSU-assistent, der kan det være svært at få fat i en ejerbolig i mange kommuner nord for København, siger analysechef ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.