Ulrik og Jens har sovet på gaden om vinteren: ’Det var utrygt, og jeg sov dårligt nok’

Københavns Kommune har sikret penge til flere nødovernatningspladser til hjemløse. Men det løser ikke problemet, lyder kritikken fra Kirkens Korshær.

Ulrik Allan Simoni (tv.) og Jens Ulrik Jarslet (th.) har begge oplevet at sove på gaden igennem de kolde vintermåneder. Kirkens Korshær er glade for puljen til nødovernatningspladser, men så hellere, at der blev oprettet permanente pladser til hjemløse.

Når de kolde vintermåneder nærmer sig, betyder det for mange en tur hen til radiatoren for at skrue op.

Men den luksus har alle ikke. Alene i København er der 1.442 hjemløse, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Derfor vil Københavns Kommune nu afsætte 700.000 kroner om året fra 2020 til 2023 i en pulje, som organisationer kan søge til hjemløseindsatser i vinterhalvåret.

Udover nødovernatningspladser kan pengene eksempelvis også søges til indsatser, der indsamler og spreder information om, hvor i byen, der er ledige overnatningspladser, ligesom de også kan gå til indsatser, der transporterer hjemløse rundt i byen til ledige overnatningspladser.

Men det løser ikke hjemløseproblemet, siger Winnie Berndtson, der er leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde i København.

- Det ville være meget bedre, hvis vi kunne have permanente pladser til hjemløse. Hvis vi kunne arbejde mere kontinuerligt med mennesker på gaden, så kunne vi løse hjemløseproblemet, siger hun.

Socialborgmester Mia Nyegaard (R) erkender, at pengene ikke løser problemet, men hun mener, at de er godt givet ud alligevel.

- Det er nok til at løse dét, at folk kan være indenfor, når det er koldest, men jeg så helst, at der blev bygget flere billige boliger, siger hun.

Og det er selvfølgelig godt, at der kommer penge, selvom det ikke rækker, siger Winnie Berndtson.

- Det er fint, fordi vi får nogle folk væk fra gaden, når det er farligst. Men at bo en enkelt nat på en madras, uden at vide hvor man skal være den næste nat, løser ikke problemet, siger hun.

Hjemløs: 'En god start, men...'

Én af dem, der kender til at sove på gaden i de kolde vintermåneder, er Ulrik Simoni, som i perioder over de sidste to år har været hjemløs.

- Det var utrygt, og jeg sov dårligt nok. Man bruger også en masse ressourcer på at vende og dreje sig for at holde varmen, siger han.

Ulrik Simoni mener, at det er et skridt i den rigtige retning, at Københavns Kommune nu har afsat flere midler til flere overnatningsmuligheder.

- Men medmindre man begynder at kigge på længerevarende løsninger, så kommer vi nok til at stå i den samme situation igen næste år, siger han.

Han får opbakning fra de hjemløses landsforening SAND, der dog er bekymret for, om pengene vil blive brugt rigtigt.

- Jeg tænker, det er fint, at der kommer flere pladser, men jeg bliver også en smule bekymret. De penge vil ikke give ret mange ekstra pladser, siger Kim Allan Jensen, som er formand for SAND Hovedstaden.

Han håber i stedet, at pengene vil blive brugt på transport eller information.

- Man kunne køre rundt og samle folk op eller lave et netværk, der kan informere om, hvor der er ledige pladser - hvis folk ikke ved, hvor der er pladser, så sover de på gaden, siger han.

Selvom nødovernatningspladserne ikke kommer til at løse hjemløseproblemet, så ligger Ulrik Simoni ikke skjul på, at den nye aftale kan gøre en forskel for ham.

- Det vil betyde, at mit helbred holder sig, og at jeg ikke fryser til døde, siger han.

Facebook
Twitter