Under coronakrisen fik tusindvis af familier hund: Nu bliver mange afleveret på internater

Både Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet får mange coronahunde indleveret.

Labradoren Mario er ny på Dyreværnets internat i Roskilde. Internatet håber, at han kan få et nyt hjem inden for et par uger.

Under coronakrisen fik tusindvis af familier selskab af en firbenet ven.

Men nu melder internaterne, at mange ejere af coronahunde er begyndt at indlevere dem.

Hos Dyreværnet, der blandt andet har et internat i Rødovre, har man fået 47 nye hunde ind i de seneste tre måneder - mod 19 i samme periode året før.

Og udviklingen bekymrer internatsleder Maria Rønde Jakobsen.

- Det er virkelig usædvanligt og en kæmpe stigning. Vi kan regne ud, at de er anskaffet under coronaen, og folk har ikke sat sig ind i, hvad det vil sige at have en hund, siger hun.

Også hos Dyrenes Beskyttelse, der har ti internater landet over, oplever de, at mange hunde anskaffet under corona bliver indleveret.

Her mener familiedyrchef Jens Jokumsen, at det er positivt, at folk kaster håndklædet i ringen og afleverer hunden til internaterne. Men det ærgrer ham på hundenes vegne, at mange tilsyneladende har valgt at få hund, uden at tænke mere over, hvad de gik ind til.

- Det kan have en negativ effekt på hunden, at den skal skifte hjem for mange gange. Det gælder særligt for de unge hunde, der er følsomme, og så bliver revet ud af de trygge rammer, siger han.

Hunde fik angst efter nedlukninger

DR har tidligere beskrevet, at en del af hundene, købt under coronakrisens nedlukninger, udviklede angst, fordi deres ejere ikke havde lært dem at være alene hjemme.

Netop den manglende hundeopdragelse kan gøre det ekstra svært for hundene at blive afleveret på et internat, mener formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

- Det er svært for internaterne at give hundene den nødvendige prægning og opdragelse, for det kræver megen tid, hvis det drejer sig om unge hunde. Og det bliver dobbelt så svært, hvis hundene ikke kan finde ud af at være alene eller har adfærdsproblemer, siger hun.

Hundetrænere skal hjælpe

På Dyreværnets internat i Rødovre går Maria Rønde Jakobsen imidlertid til opgaven med krum hals og forsikrer, at internatets personale gør alt, hvad de kan for at hjælpe hundene.

- Vi har adfærdsrådgivere og hundetrænere ansat, som går i gang med at lave et træningsprogram, siger hun og fortæller, at hundene typisk finder et nyt hjem inden for et par uger.

Internaternes personale lærer hundene at begå sig, før det får lov til at komme videre til en ny familie. Her er det et billede fra træning i Hundeklubben i Lyngby. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix Danmark)

På internatet i Roskilde oplyser Jens Jokumsen, at det i gennemsnit tager 20 dage, før hundene får et nyt hjem.

- Men de kan godt være her længere tid, hvis de er i medicinsk behandling eller har et særligt plejebehov, siger han.

Ifølge Dansk Hunderegister blev der registreret 4904 flere hunde i 2020 i forhold til 2019.

FacebookTwitter