Unge boligsøgende har kvaler - ikke længere mor og far, der betaler

Forældrekøb er på laveste niveau siden 2011. Høje priser og nye regler får skylden

Forældrekøb udgør i dag cirka 10 pct. af markedet for ejerlejligheder mod en top på tæt ved 20 pct. tilbage i 2013.

Jagten på en bolig er gået ind for de kommende studerende i storbyerne. Og for mange betyder det en lang kamp på internettets boligportaler – mens det for de heldige få kan undgås, hvis far og mor hiver checkhæftet frem.

Forældrekøb har været populært i mange år. I 2013 toppede salget, hvor knap hver femte ejerlejlighed blev købt som et forældrekøb. Men nu er der et fald i forældrenes købelyst.

En analyse fra Realkredit Danmark viser, at forældrekøbene lige nu udgør blot cirka ti procent af ejerlejlighedsmarkedet. Det er første gang siden 2011, at niveauet er så lavt.

Ifølge boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen skyldes det flere faktorer.

- Priserne er blevet høje, og det kræver en vis indkomst i dag at købe en lejlighed til sit barn i København eller Aarhus, siger hun og fortsætter:

- Samtidig er der kommet nogle strammere kreditregler for halvandet år siden (1. januar 2018, red.), og det har gjort det sværere for mange forældre at få budgettet ved et forældrekøb til at hænge sammen.

De skrappere kreditregler betyder, at forældre ikke må have en gældsfaktor på over 4. Deres gæld må ikke være mere end fire gange deres indkomst. Og samtidig skal deres bolig(er) ikke være belånt over 60 procent.

Hvis forældrene ikke kan overholde de kriterier, bliver det sværere at få fingrene i et af de billige lån, som bankerne tilbyder for tiden. Og derfor hopper mange fra, vurderer Mira Lie Nielsen.

Høje priser og usikkerhed skræmmer forældrene

Foruden de høje priser på lejligheder i storbyerne og de nye kreditregler, peger boligøkonomen også på, at mange potentielle købere er nervøse og påpasselige, fordi priserne nu er bremset op efter en årrække med høj fart.

- Tidligere var man på den måde tryg ved, at når man skal sælge igen, vil det være en god økonomisk investering, siger Mira Lie Nielsen.

Selvom der generelt er godt gang i forældrekøbene på Vesterbro, så oplever Ali Kahbazy ejendomsmægler for Nybolig Vesterbro/Enghave Plads i København også, at forældrene her er lidt mere forsigtige:

- De ved jo godt, at priserne er i en ende nu, hvor de aldrig har været før. Så de er bange for, at de skal slå sig. Også de kommende ejendomsskatter gør, at forældrene bliver lidt i tvivl, om de skal sætte deres penge i fast ejendom, forklarer han.

- Som at købe et par sko

Der er altså en vis usikkerhed forbundet med fremtidige priser og boligskatter. Ikke mindst på grund af en kommende boligskattereform, der træder i kraft i 2021, og betyder en øget skat på ejerlejligheder, fordi grundværdierne reguleres kraftigt op.

Det har også betydet, at det er folk med en noget mere velpolstret tegnebog, der køber bolig til børnene, fortæller Ali Kahbazy.

- Nogle gange sælger jeg en lejlighed til forældre på fem minutter – det ville tage dem længere tid at købe et par sko. De kommer op, og så siger de: ”Christoffer, kan du lide den?” ”Ja, det kan jeg godt far”. ”Jamen Ali, den tager vi.”

Både Ali Kahbazy og Mira Lie Nielsen oplever, at det vigtigste ved et forældrekøb er, at man vil give sine børn tag over hovedet. Ifølge dem kan man heller ikke regne med et økonomisk afkast i sidste ende.

Facebook
Twitter