Unge med håndværksdrømme sveder på skolebænken i ferien

Kravet om et 2-tal for at komme ind på en erhvervsuddannelse aflyser unges sommerferie.

Mens andre unge jævnaldrende sover længe og nyder sommervejret, må 35 københavnske unge svede over lektierne i ferien. Mange kommuner har tilbuddet om at redde sig et 2-tal i sommerferien. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Strand og sol er suspenderet for elever over hele landet.

De bruger i stedet 16 dages sommerferie på at gå i sommerskole og læse op på dansk og matematik syv timer om dagen. Undervisningen er nødvendig for at kunne komme ind på en erhvervsuddannelse, fordi det i år kræver karakteren 02 i dansk og matematik.

Men skolen er mere end en sur pligt for 18-årige Mohammed Al-Najar, der går i sommerskole i København. Han er lykkelig for sin chance, som han kalder det:

- Jeg tænker mest på min fremtid. Lige nu vil jeg gerne være tømrer og måske bygningskonstruktør. Sommerskolen var chancen for mig, siger han.

'Verdens sejeste unge' knokler

Jens Rødgaard leder sommerskolen for 35 unge københavnere og underviser 'verdens sejeste unge', som han kalder sine elever:

- Det er ret fedt at have nogle unge mennesker, der vil det her. De er alle i samme båd, og der er intet at skamme sig over. Så de er glade, de netværker, og de har det sjovt med sidekammeraterne, siger Jens Rødgaard.

I undervisningen, der foregår på Frederiksbergs Tekniske Skole, mærker Jens Rødgaard en god stemning blandt eleverne, som kæmper med at få styr på regnestykker og verber:

- Vi kan mærke det på motivationen. Det giver en gejst, og man kan mærke, at de unge vil det, siger Jens Rødgaard.

Samler frustrerede unge op

Eleverne er alle dumpet i dansk eller matematik i 9. klasse, og derfor begynder de på sommerskolen fra bunden:

- Som elev har man meget svært ved at forstå de tekster og begreber, man får udleveret. I matematik mangler nogle en dansk-faglighed. Hvis man for eksempel ikke forstår, hvad en udgift er, står man af. Mange unge bliver ligeglade og tænker 'så er det også bare lige meget', siger Jens Rødgaard.

Eksamen lige rundt om hjørnet

For Mohammed Al-Najar handler den næste uge nu om en matematisk slutspurt:

- Jeg har lært at tage skolen seriøst, for ellers skal man bruge sin sommerferie på det.

Sommerskolens sidste dag er fredag 31. juli. Bagefter skal eleverne til den såkaldte prøve 2, som skal afgøre, om de kommer ind på deres drømmeuddannelse på en erhvervsskole.

Facebook
Twitter