Unge tjekker ikke e-boks: Nu skal de lære det i skolen

Hver fjerde unge københavner bruger ikke e-boks. Det skal undervisningsprojekt ændre på

Tal fra Københavns Kommune viser, at hver fjerde af de 15- til 17-årige ikke har været forbi deres e-boks i mindst et halvt år. (© DR)

Selvom unge har godt styr på at bruge internettet, Snapchat og Instragram, så er det langt fra alle, der har fanget, hvor meget det offentlige bruger internettet, til at kontakte borgerne med relevante oplysninger.

Det er især e-boks, hvor de unge ikke får tjekket post fra tandlæger, kommunen eller uddannelse.

Og tal fra Københavns Kommune viser, at hver fjerde af de 15- til 17-årige ikke har været forbi deres e-boks i mindst et halvt år.

Det vil kommunen gøre noget ved med et stort undervisningsprojekt til alle eleverne i 9. og 10. klasse på samtlige skoler i hovedstaden.

For det er et problem, når unge ikke tjekker den digitale indbakke.

- Det har resulteret i, at folk ikke er kommet ind på deres drømmeuddannelse og de glemmer at komme til tandlægen, siger direktøren for Kultur- og Fritidsforvaltningen, Thomas Jakobsen.

En af dem, som ikke fik åbnet sin e-boks før hun modtog undervisning, er 18-årige Melik Günes.

- Jeg fik ikke tjekket så meget e-boks, fortæller hun.

Melik Günes er en af de første, der har fået undervisning i materialet ”Digitale borgere - Unge finder vej”, der blandt andet fokuserer på e-boks.

- Jeg vidste kun, at der lå lønsedler. Jeg vidste ikke, at der ville komme flere forskellige breve fra kommunen ind. Da jeg var yngre fik man sendt breve hjem, men det gør man åbenbart ikke mere, forklarer hun.

Mange af de unge kender ikke e-boks' funktioner, og det er problematisk, da de risikerer at gå glip af en række vigtige oplysninger.

Derfor er Københavns Kommune og Kommunernes Landsforening også i gang med at få undervisningen ud på alle landets skoler.

Indtil videre har de elever og lærere, der har været med i kommunens testforløb, taget rigtig godt imod det, siger Thomas Jakobsen, men det er stadig tidligt i forløbet.

- Det er for tidligt at se et resultat, men når vi for alvor får det her ind i den almindelige folkeskole, så tror vi på, at det vil flytte de unge i en retning, hvor de unge får tjekket deres e-boks, siger han.

Og Melik Günes er glad for, at hun er blevet undervist i at blive en digital borger.

- Hvis man ender i en situation, hvor man virkelig skal tjekke e-boks, så er det ikke rart, hvis man ikke ved, hvad man skal gøre. Men nu har jeg fået så meget baggrundsviden, at jeg ved, hvad jeg skal gøre, siger hun.

Faktisk er hun begyndt at dle ud af sin nye viden.

- Jeg hjælper mine forældre med at bruge det, fordi jeg har lært mere i undervisningen om, hvordan man skal bruge det her og nu.

I løbet af året er undervisningsmaterialet blevet testet på københavnske skoler.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.