Unges fester skal corona-sikres: Natteravne og Rigspolitiet i fælles indsats

Når de unge rykker festen udendørs, er der ringere mulighed for god hygiejne.

Natteravnene i Roskilde møder især de unge i den lokale Folkepark, blandt andet til sidste skoledag for 9. klasserne. Billedet her er fra 9. klassernes afslutning sidste år. (Foto: Natteravnene i Roskilde)

Det er ikke bare kondomer og bolsjer, som Natteravn Mette Lever pakker i sin taske inden nattens tur rundt i Roskilde.

Nu ryger der også spritservietter med, så de unge, hun møder på nattens rute, har mulighed for en mere corona-sikker aften med vennerne.

- De skal deles ud, så de kan sørge for at spritte sig af løbende, når de er ude i det åbne rum, siger hun.

Lukkede diskoteker og aflyste festivaler har fået unge landet over til at rykke weekendens og feriens fester udendørs.

Blandt andet i Folkeparken i Roskilde hvor Mette Lever har mødt grupper af unge flere gange de seneste måneder, blandt andet på 9. klassernes sidste skoledag.

- De krammer hinanden og løber rundt og leger og holder jo ikke rigtig afstand, fortæller hun.

Natteravnene går altid i en gruppe på tre. Mette Lever (t.v.) står her sammen med formand for natteravnene i Roskilde Klaus Walmod (i midten) og Pernille Rømer Hansen (t.h.). (Foto: Anne Diklev Pallesen © (c) DR)

Det er én af årsagerne til, at Rigspolitiet har indgået et samarbejde med Natteravnene, som er frivillige voksne, der hjælper unge i nattelivet.

Som en del af et pilotprojekt skal Natteravnene i fire byer landet over dele spritservietter ud og tager en snak med børn og unge om sikker corona-adfærd.

Det er nemlig vigtigt at holde fast i budskabet om sikker corona-opførsel blandt de unge, selvom landet er ved at åbne op igen, lyder det fra Rigspolitiet.

Natteravnene er blandt de bedste til at formidle dét budskab til unge, mener kommunikationsdirektør ved Rigspolitiet Anders Frandsen.

- Natteravnene er derude, og de har en god dialog med de unge mennesker. Derfor tænkte vi, at de kunne være med til at bidrage til den her indsats, så vi kommer godt igennem sommeren, siger han og fortsætter:

- Vores erfaring siger os, at når vejret bliver godt, får unge mennesker lyst til en øl og søger ud i nattelivet.

Natteravnene kan blandt andet bidrage med lokalt kendskab, som er nyttig, når festen er rykket væk fra de vante steder, lyder det yderligere.

'Det er meget betryggende'

En af de unge, der har været til fest i folkeparken i Roskilde, er Alberte Sommer Kristiansen på 16 år. Hun var blandt andet med, da 9. klasserne havde sidste skoledag.

- Vi holdt nogenlunde afstand, men det er jo lidt svært, især når folk får alkohol indenbords, siger hun.

Alberte Sommer Kristiansen synes, at det er en rigtig god idé, at Natteravnene nu vil dele spritservietter ud.

- Det er fint, for det nedsætter jo smitterisikoen, og så bliver der bedre hygiejne. Det er meget betryggende, at man kan spritte af, siger hun.

- De krammer hinanden og løber rundt og leger og holder jo ikke rigtig afstand, fortæller natteravn Mette Lever om de unges fest i Folkeparken. Dette billede er fra sidste skoledag for et år siden. (Foto: Natteravnene i Roskilde)

Tilbage i Folkeparken tager Mette Lever en af spritservietterne frem.

- Når vi deler spritservietten ud, giver det anledning til en god snak om corona, siger hun.

Hun åbner servietpakken og griner, da en stærk duft, der minder om tequila, breder sig.

- Det kan i sig selv starte en sjov snak om, at sprit kan bruges til andet end at putte i munden, men også til at afspritte sig selv.

Facebook
Twitter