Utilstrækkelig fødselsforberedelse: Forældre køber sig til ekstra øvelser og teknikker

Knap hver femte danske forældre med børn i alderen 0-3 år har købt fødselsforberedelse, viser ny undersøgelse.

Både jordemoderforeningens vidensdelingsselskab Dansk Jordemoderfagligt Selskab og Mødrehjælpen mener, at fødselsforberedelsen skal tages mere seriøst. (Arkivbillede fra messe om jordemoderfaget i Aalborg). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det fremgik tidligere af artiklen, at mere end 60 procent af danske forældre med børn i alderen 0-3 år har købt fødselsforberedelse. Det er nu rettet til, at knap hver femte danske forælder med børn mellem 0 og 3 år har købt et privat fødselsforberedelsesforløb.

Hvad er presseveer? Hvordan trækker man vejret bedst under en fødsel, og hvordan ammer man bedst, når først barnet er kommet til verden?

Det er nogle af de svar, man gerne skulle få, efter at have været til fødselsforberedelse som kommende forældre. Men den viden, man får til den offentlige fødselsforberedelse, er ikke nødvendigvis tilstrækkelig for en lang række forældre.

Knap hver femte danske forælder med børn mellem 0 og 3 år har nemlig tilkøbt et privat fødselsforberedelsesforløb.

Det viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Mødrehjælpen.

Det er et højt antal, mener netop Mødrehjælpen - og det bør tages alvorligt, siger direktør Ninna Thomsen.

- Når man som familie måske skal være far og mor for første gang, og køber privat hjælp, så er det først og fremmest et heftigt signal til vores sundhedspolitikere om, at det tilbud som vi giver i det offentlige, ikke er godt nok, siger hun.

Populært i Region Hovedstaden

Det er særligt kommende forældre i hovedstadsområdet, som vælger at købe private fødselsforberedelsesforløb, inden vandet går, og veerne melder sig på banen.

En af dem er Mia Koldby fra Charlottenlund.

Mia Koldby er i dag glad for, at hun valgte at bruge penge på et privat fødselsforberedende forløb, da hun var gravid med sin i dag 3-årige søn. (Foto: (privatfoto))

Hun følte sig ikke bedre klædt på til fødslen efter den undervisning, som hun modtog i et auditorium på Herlev Hospital med mange andre kommende forældre.

- Jeg havde forventet, at jeg ville få nogle flere værktøjer og redskaber til fødslen. Jeg tror, at det var det, jeg havde brug for at få, siger hun.

Derfor valgte hun at tilkøbe privat fødselsforberedelse. En ydelse der kan løbe op i flere tusinde kroner.

For at kunne betale fik hun derfor økonomisk hjælp fra familien, for hun var på SU, da hun var gravid med sin i dag 3-årige søn.

- Ellers ville jeg ikke selv have haft råd til det, og jeg tænker også, at der er mange andre, som også står i den situation, at de ikke har penge til det, for det er dyrt at bruge privat hjælp, siger hun.

Den skrabede model

Også hos jordemødrene peger man på, at forberedelserne skal forbedres.

Sådan lyder det fra Mie De Wolff, der er ph.d.-studerende på Rigshospitalet og bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, der er et vidensdelingsselskab under Jordemoderforeningen om blandt andet auditoriemøderne.

- Hvis det er det eneste tilbud, man får som fødselsforberedelse, så er det den skrabede model. Jeg synes, at vi skal til at tage det mere alvorligt, hvor vigtigt det er, at man skal blive en familie, og at man skal igennem en fødsel som kvinde og som par, siger hun.

Heller ikke Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, er overrasket over, at det særligt er i Region Hovedstaden, at de private tilbud er populære og kalder det 'en vink med en vognstang'.

- Når så mange familier i Region Hovedstaden vælger at få privat hjælp, så skriger det til himlen, at det tilbud, som vi er i stand til at give familierne i dag, slet ikke er godt nok, siger hun.

Region: Flere penge til området

Formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K) erkender, at regionens fødselsforberedende tilbud til de gravide med blandt andet fælles auditorieundervisning ikke er godt nok.

- Auditorieundervisning kan ikke gøre det alene, fordi der sidder man i et stort auditorie med mange mennesker, og man har ikke mulighed at stille spørgsmål på samme måde, som man har på et lille fødselsforberedende hold, siger han.

Derfor sættes der nu også flere penge af til området, så de gravide i hovedstadsområdet kan få bedre hjælp og vejledning frem til fødslen.

Planen er ifølge Christoffer Buster Reinhardt, at der i år afsættes 18 millioner kroner til området i Region Hovedstaden, mens beløbet næste år stiger til 24 millioner kroner.

- Allerede fra i år af sætter vi gang i for eksempel fødselsforberedelse i små hold, siger han.

Selvom hjælpen kan være på vej på til vordende forældre, så er Mia Koldby alligevel ikke i tvivl om, at hun vil tilkøbe privat fødselsforberedelse, når hun en dag skal have barn nummer to, selvom hun ærgerlig over, at det er nødvendigt.

- Der er så mange kvinder, der føder børn, så jeg synes bare, at det burde være en del af det offentliges tilbud, at de tilbød noget bedre hjælp, siger hun.

FacebookTwitter