V og K: Eurovisionbudget skal granskes af eksternt firma

Den voldsomme budgetoverskridelse af budgettet ved dette års Eurovision Song Contest, skal nu under lup. Det kræver flere partier i København.

Fejende flot så det ud, men Eurovision Song Contest blev også meget dyrere end oprindeligt planlagt, og det vil flere politikere nu have undersøgt til bunds. (Foto: Jakob Boserup © Type 1)

Budgetoverskridelserne ved Eurovision skal undersøges af et eksternt, uafhængigt firma.

Det kræver Venstre og Konservative i København, efter MetroXpress har afsløret, at Eurovision-showet gik ca. 70 millioner kroner over budget og endte med at koste fire gange så meget som planlagt.

Overraskende kæmperegningerKøbenhavns Kommune havde ellers embedsmænd med i styregruppen. Derfor burde der have været mere styr på pengene for kommunens vedkommende, mener Jens-Kristian Lütken, der er kulturordfører for Venstre i København.

- For to uger siden fik vi af vide, at der måske kom lidt ekstra regninger, og så viser det sig, at de her ekstra regninger er på et kæmpe millionbeløb. Det kalder på, at det her skal undersøges til bunds, siger Jens-Kristian Lütken til DR København.

Jens-Kristian Lütken bliver bakket op af de Konservatives leder i København Rasmus Jarlov.

 - Vi skal simpelthen have placeret et ansvar. Det er så groft, det der er foregået. Den måde man har budgetteret på, har enten været helt ekstremt amatøragtig, eller også har man bevidst lagt et for lavt budget for at få godkendelse til projektet - begge dele er alvorligt, siger Rasmus Jarlov.

V: Ikke ok at undersøge sig selv

Det er Wonderful Copenhagen som sammen med Region Hovedstaden og Københavns Kommune, der har stået bag værtskabet. Wonderful Copenhagen er nu selv igang med at undersøge de voldsomme budgetoverskridelser.

Men en undersøgelse inden for egne rækker er ifølge Jens-Kristian Lütken langt fra godt nok. 

- Jeg har simpelthen ikke tillid til, at arrangørerne får alting bragt frem, så derfor er vi nødt til, at have nogle eksterne folk til at se på det her, siger Jens-Kristian Lütken. 

Først når Wonderful Copenhagens undersøgelse og det endelige regnskab er endeligt på plads, vil Københavns Økonomiforvaltning udtale sig om sagen.

SF afviser en granskning af tallene

SF i København afviser at undersøge de enorme budgetoverskridelser ved Eurovision nærmere.

Fordi Wonderful Copenhagen selv er ved at undersøge budgetoverskridelserne, er der ikke behov for at se nærmere på Københavns Kommunes rolle, det mener SF's kulturordfører, Peter Thiele.

- Det vil være rigtig dyrt at lave en stor advokatundersøgelse og have konsulenter til at kigge på Københavns Kommunes rolle. Og kommunens rolle har været ganske begrænset i forhold til at lægge budget, siger Peter Thiele.

Socialdemokraternes politiske ordfører Yildiz Agdogan vil ikke udtale sig om sagen, førend Wonderful Copenhagens egen undersøgelse er afsluttet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk