'Væk fra bimlet og bamlet': Lejrpladser og sheltere er booket hele sommeren

Naturstyrelsens mange store lejrpladser og sheltere er allerede booket det meste af sommeren.

Det Flydende Shelter i Sydhavnen er et af shelterne, der er godt booket op de næste måneder. Man kan kun komme derud ved at sejle. (Foto: (privatfoto) © (c) DR)

Soveposen og liggeunderlaget er rullet ud, og på trangiasættet er kaffen sat over, men under shelteret er skovbunden byttet ud med vandet i Københavns Havn.

I Det Flydende Shelter, som er ejet af tømmervirksomheden CPH Raft Entertainment, sidder Rezan Havaz-Ali og hendes kæreste og nyder morgensolen efter en overnatning på vandet. En overnatningsmulighed, som ligger 30 meter fra kajkanten, og hvor det er gæsternes eget ansvar at finde en måde at komme derud på.

- Vi har haft en helt fantastisk nat. Vi er blevet lullet i søvn af bølgerne, mens vi har kigget på Københavns bylys, kajakker, der sejler forbi, og lyden af ænder og svaner. Det har været magisk, siger Rezan Havaz-Ali.

Kæresteparret er ligesom rigtig mange andre taget ud for at sove en nat i det fri.

I marts og april var der over 50 procent flere bookinger af Naturstyrelsens store lejrpladser med sheltere og bålplads sammenlignet med sidste år.

Og kigger man i Naturstyrelsens kalender efter frie tider til en sheltertur, er der stadig nogle hverdage tilbage, mens de fleste weekender indtil september er allerede booket.

Den stigende efterspørgsel på overnatning i shelter mærker man i høj grad på naturcenter Vestamager, fortæller Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen Hovedstaden.

- I år er helt specielt, fordi vi har en coronasituation, som betyder, at mange danskere skal holde ferie herhjemme, så derfor er der et stigende pres på vores faciliteter, siger han og fortsætter:

- Men i det hele taget oplever vi, at folk orienterer sig mod naturen og har trang til at komme ud i en verden, hvor der ikke er ting, der bimler og bamler, siger Jes Aagaard.

Mere plads i naturen

For at skabe endnu mere plads i skoven og imødekomme danskernes trang til at komme ud i naturen, blev mulighederne for fri teltning udvidet i starten af maj af miljøminister Lea Wermelin (S).

Der blev tilføjet 77 danske skove til listen over naturområder, hvor man kvit og frit kan slå telt op - dermed er der i alt 275 danske skove med fri teltning.

Og det glæder Jan Ejlsted, som er direktør i Friluftsrådet.

- Det var ved at være vanskeligt at finde et shelter, man kan booke i sommerhalvåret. Men der er masser af andre muligheder for eksempel naturlejrpladser eller telt eller shelter i baghaver hos private, man kan låne, siger han.

Der er omkring 250 små lejrpladser i hele landet, hvor der er fri teltning efter først til mølle-princippet.

Ifølge Jan Ejlsted handler det om at finde eventyret i baghaven.

- Det er en reaktion på klimakrisen og nu coronakrisen. Man søger tilbage til nogle grundlæggende værdier, der handler om bare at mærke nattebrisen og kigge på stjernerne, siger Jan Ejlsted.

På tømmerflåden i Det Flydende Shelter i Københavns Sydhavn er der også masser af plads til at være sig selv og nyde friheden, selvom man ligger midt i byens lyde.

- Det, at man kan høre byen på afstand og så alligevel ikke være en del af den, fordi man er fuldstændig isoleret herude, tror jeg kan give en anden ro, siger Rezan Havaz-Ali.

Lige nu er der kun ét flydende shelter, men CPH Raft Entertainment er i dialog med Københavns Kommune om at placere endnu flere rundt omkring i hovedstaden.

Er du en af de heldige, som har fået booket plads i et shelter i løbet af sommeren, er der her en pakkeliste:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter