Vaskemaskine sender Sarah og familien på gaden: 'Det er chikane'

Lejernes LO vurderer, at stadig flere udlejere forsøger at 'ryste' lejere ud af deres boliger.

Sarah Meinertz og hendes mand Christian Meinertz har boet i lejligheden på Frederiksberg i 12 år. Sammen har de to piger, der går i vuggestue og børnehave. (Foto: Anne Diklev Pallesen © (c) DR)

Sarah Meinertz sover dårligt om natten.

Tanker om fremtiden holder hende søvnløs, for hvad skal familien gøre, hvis de efter den 1. januar bliver smidt ud af den lejlighed, der har været deres hjem i 12 år?

- Jeg er meget berørt af det her, fordi vores eksistensgrundlag bliver påvirket, når vi modtager breve fra advokater, som vil sætte os ud af vores lejlighed, siger Sarah Meinertz.

Hun står i sit køkken på Gammel Kongevej på Frederiksberg og er i gang med at tømme sin opvaskemaskine.

Små plastikskåle, skeer og en madkasse sættes på plads. Deres opvaskemaskine og vaskemaskine er vigtig, for at dagligdagen kører i den lille småbørnsfamilie på fire.

Men de to maskiner er godt på vej til at sende familien på gaden.

Selv om maskinerne har stået hos Sarah Meinertz og hendes familie i 12 år, har ejeren af ejendommen nemlig krævet en kontant garanti på 75.000 kroner, som skulle indbetales på en lukket konto inden otte dage.

Hvis de ikke betaler eller afmonterer maskinerne, bliver de opsagt - også selvom de faktisk har en indboforsikring og en vvs'ers ord for, at installationen er korrekt.

- Det er virkelig ubehageligt at stå i den her situation. Det er lidt David mod Goliat. Vi føler virkelig, at vi er de små i det her, siger Sarah Meinertz.

Mange af beboerne har i frygt afmonteret deres vaskemaskiner, og de, der nægter, står til at blive smidt ud.

Det gælder blandt andre Sarah Meinertz, hendes mand Christian Meinertz og deres to døtre Maggie på snart tre år og Lily på halvandet.

De mener, at de har ret til at have maskinerne, når de har forsikring, der dækker eventuelle skader, men det er udlejeren ikke enig i - og derfor er de nu opsagt.

- Der er næsten ikke ord, der kan beskrive, hvor krigerisk, vi synes han (udlejeren, red.) er. Det er juridiske termer og voldsomme vendinger, som er svære for sådan nogen som os, der ikke har forstand på jura, siger Sarah Meinertz.

Hun mener, at udlejeren forsøger at presse familien og deres naboer ud.

- Vi opfatter det, de gør, som chikane. Hvorfor skulle de ellers gøre sådan, siger Sarah Meinertz.

'Shake the building'

Lejernes Landsorganisation i hovedstaden kalder den metode, som beboerne er udsat for, for 'Shake the building' - at ryste bygningen for at få lejere ud.

Det er noget, der bliver mere udbredt på lejeboligmarkedet i København og Frederiksberg, lyder det fra direktør i Lejernes LO i Hovedstaden, Claus Højte.

- Det er meget brutalt, og det er helt klart, at udlejeren gør dette, fordi man gerne vil have, at lejeren flytter, så man kan sætte prisen på lejlighederne op, siger Claus Højte.

Lige nu er det københavnske boligmarked så presset, at folk er villige til at betale meget høje huslejer, og det øger fremfærden, fortæller han.

- Det foregår sådan, at hvis lejeren på én eller anden måde træder ved siden af, så er det ud. Så kan man sætte lejligheden i stand og leje den ud til en meget højere pris og dermed tjene flere penge. Derfor motiverer man altså udlejere til at være brutale på grund af den lovgivning, vi har, siger Claus Højte.

Udlejeren Anders Gangsted-Rasmussen afviser, at kravet om en bankgaranti handler om at presse beboerne ud.

Han oplyser gennem sin advokat, at han mener, at de har lejeloven på deres side, og at kravet om sikkerhedsstillelse er for at være sikker på, at vaskemaskinerne ikke volder skade på ejendommen.

- Det er fuldstændig berettiget, at udlejer vil have en sikkerhed for de skader, som vi bare ved, at der indimellem sker på ejendommene, siger udlejerens advokat Susanne Roug Kirchhoff fra Husen Advokater.

Lejerne holder dog fast i, at de mener, at de har loven på deres side, fordi en vaskemaskine og opvaskemaskine er en almindelig installation, som man som lejer gerne må have, hvis man har en indboforsikring og en vvs-godkendelse af installationen.

Det bakker professor i boligret ved Aarhus Universitet, Hans Henrik Edlund, op om.

- Det er en ret hård måde at køre frem på over for lejerne. En vvs-godkendelse og indboforsikring burde være nok til, at man ikke behøvede at kræve yderligere bankgaranti, vurderer Hans Henrik Edlund.

Men det er ikke nok for udlejeren, siger hans advokat.

- Det er det ikke, fordi en indboforsikring kan opsiges med ganske kort varsel. Så er man som udlejer prisgivet, hvis den bliver opsagt, fordi vi så ikke har en reel sikkerhed for en eventuel skade, lyder svaret fra Susanne Roug Kirchhoff.

Boligminister Kaare Dybvad (S) vil gerne sætte ind mod de metoder, som man ser med 'Shake the buildning' på det københavnske boligmarked.

Han vil tage problemet med til de igangværende boligforhandlinger på Christiansborg.

- Jeg synes, det er skræmmende at høre nogle af de her historier. Det vidner jo om, at nogle udlejere misbruger den tillidskultur, vi har i Danmark, hvor vi ikke behøver at lovgive ned i mindste detalje, fordi vi regner med, at folk opfører sig ordentligt, siger Kaare Dybvad(S).

- Det er der altså nogen, der ikke gør, og derfor må vi tage skrappere midler i brug.

Han vil blandt andet styrke huslejenævnet og se på paragraf 5 stk. 2 i boligreguleringsloven, som siger, at udlejer kan lade lejen stige efter renoveringer i ejendommen.

Beboere går rettens vej

I Udlejernes brancheorganisation EjendomDanmark genkender de ikke billedet af flere chikanesager.

Men de understreger, at det kunne hjælpe forholdet mellem udlejere og lejere at komme den lange sagsbehandlingstid i huslejenævnet til livs.

- Vi ser meget gerne, at man styrker huslejenævnet. I dag er der alt for lang ventetid, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør.

Tilbage hos Sarah Meinertz er bekymringen stor. Hun er ulykkelig over, at det nu ser ud til, at hun skal flytte fra sit hjem og det lokalområde, hvor hendes døtre går i vuggestue og børnehave.

- Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre, hvis vi bliver smidt ud, for vi har jo hele vores liv her på Frederiksberg, siger hun.

Beboerne vil nu tage sagen videre til byretten som en boligretssag.