Ven til kræftramt: - Vi motiverer ham og siger ’Kom så August’

Kræftramte August Reinholts to venner træner sammen med ham på Rigshospitalets kræftafdeling.

August Reinholdt på 11 år har besøg af sine to klassekammerater Konrad Staalby (i midten) og August Lihn (tv) på Rigshospitalets afdeling for børnekræft. (© (c) DR)

I træningslokalet på Rigshospitalet har August Reinholdt på 11 år besøg af sine to klassekammerater Konrad Staalby og August Lihn.

De er ambassadørvenner, og det betyder, at de fast besøger deres indlagte ven og hjælper ham med at finde motivation til at komme op af sengen og ud at træne.

August Reinholdt glæder sig altid til at få vennerne på besøg.

- Det betyder meget, for så kommer man ud og bevæger sig. Det gør man ikke så meget, når man er herinde. Og så går dagen hurtigere, når de er her, siger han.

Netop en god ven kan være vigtig for, at de indlagte børn og unge holder sig fysisk i gang.

Det er konklusionen på et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalets afdeling for børnekræft.

Derfor er mere end hundrede ambassadørvenner til kræftsyge børn og unge tilknyttet Rigshospitalet.

En af Augusts to ambassadørvenner er Konrad Staalby.

- Vi prøver for det meste at motivere ham og sige ’Kom så August, du kan godt lige gøre det sidste’, eller ’Du er virkelig god’. Så vi siger nogen gode ting om ham og prøver at få dagen til at gå godt for ham, siger han.

Den anden ambassadørven er August Lihn, der er glad for at træne med sin klassekammerat.

- Man kommer tættere på ham som ven og lærer ham bedre at kende. For nu ved vi også, hvordan han har det, når han er herovre, siger han.

Kræftbehandling tærer på fysikken

I dag skal de tre venner spille fodbold, men nogen gange laver de også mindre anstrengende aktiviteter.

- Hvis de kan se, jeg er træt, kan de spørge, om vi skal lave noget andet, for eksempel spille FIFA eller bordfodbold, siger August Reinholt.

Når børn får kræft skal de igennem en behandling, der ofte tærer så meget på deres fysik, at selv den mindste bevægelse er anstrengende.

Men trods smerter er det sundt for dem at holde sig i bevægelse, forklarer Martin Fridh Nielsen, der er ansvarlig for træningen på børnekræftafdelingen.

- Hvad mange ikke forstår er, hvor hårdt det faktisk er for børnene. Alt hvad de laver er hårdt, siger Martin Fridh Nielsen.

I dag overlever fire ud af fem børn kræft.

Forskningsprojektet på Rigshospitalet er støttet med 4 millioner kroner af Børnecancerfonden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk