Venteliste til almene boliger er en jungle: Politikere opfordrer boligselskaber til større samarbejde

Det skal være lettere og billigere at blive skrevet op til en almen bolig i København, mener flere politikere.

Almene boliger i Ørestaden i København. Vil man skrives op her, koster det 190 kroner om året. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

For mange mennesker er en almennyttig bolig den eneste mulighed for at finde en bolig, de kan betale i København. Men det er både dyrt og besværligt at blive skrevet på venteliste.

For størstedelen af de 15 almennyttige boligselskaber, hvor alle kan blive skrevet op, har hver sin venteliste, som det koster mellem 160 og 400 kroner om året at være skrevet op på. Skal man skrives op alle steder, koster det 3.125 kroner om året.

Det er både for dyrt og uoverskueligt, mener flere politikere på Københavns Rådhus.

Boligselskaberne bør finde sammen om at lave en fælles venteliste, lyder det nu fra dem.

- Som boligsøgende er det svært at gennemskue, hvor man kan bo og til hvilken pris. En samlet portal, hvor man både kan se ventelisten, hvilke boliger der findes, og hvad de koster, vil skabe et godt overblik, mener Niels E. Bjerrum (S), der sidder i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Også kommunens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ser gerne, at buketten af ventelister til almene boliger erstattes af en fælles indgang. Men han kan kun opfordre boligorganisationerne til at samarbejde, siger han.

- Kommunen har ikke beføjelser til at tvinge boligorganisationerne til at gå sammen om en fælles venteliste. Men det er klart, at det ville gøre det lettere for københavnerne at søge almen bolig, siger han.

100 kroner for venteliste i Aarhus

I Aarhus har boligselskaberne i flere år samarbejdet om en fælles aftale, der betyder, at der findes en enkelt venteliste til samtlige almene boliger, hvor det koster 100 kroner om året at være opført.

Men det er ikke så ligetil at slå boligselskabernes ventelister til de almene boliger i København sammen.

Det fortæller Christian Høgsbro, direktør hos boligselskabet AAB.

- For det første er der nogle it-systemer, der skal tale sammen, så er der noget økonomi, der skal hænge sammen, og så kører vi med forskellige udlejningsregler, siger han.

I Aarhus forstår Anders Rønnebro, talsmand for den fælles venteliste Aarhusbolig og direktør for AAB i Aarhus, ikke, at det er så svært for boligselskaberne i København at samarbejde.

Det handler om, at de ikke vil miste indtægten fra deres egne ventelister, mener han.

- I virkeligheden er humlen i det her, at boligselskaberne får et indtægtstab, mere end at det er besværligt for dem. De skal bare se at få fingeren ud og komme i gang, mener han.

Enkelte boligselskaber i København har slået ventelisterne sammen, og senest har KAB og 3B besluttet at undersøge muligheden for fælles opnotering.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.