'Vi skal tænke klima ind i alt, vi gør': Klimakampen rykker ind i kommunalvalget

Sophie Hæstorp Andersen, der er spidskandidat i København for S, er en af flere kandidater, der lancerer en stor klimaplan.

Sophie Hæstorp Andersen er Socialdemokratiets bud på en overborgmester i København til det kommende kommunalvalg. I dag lancerer hun sin klimaplan for kommunen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Flere partier skruer nu op for deres klimapolitik op til kommunalvalget.

Selvom klimadebatten tidligere har været et landspolitisk emne, rykker den nu for alvor også ud i kommunerne.

Det gælder blandt andet i København, hvor den socialdemokratiske spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen i dag kommer med sin omfattende klimaplan.

En plan, der blandt andet indeholder en målsætning om, at kommunen skal tvinges til at have et klimabudget.

Budgettet skal gælde i alt fra bleindkøb i vuggestuer, plastikhandsker til ældreplejen og til byggematerialer, når der skal bygges nye kommunale bygninger.

Budgettet skal laves sideløbende med det økonomiske budget og skal vise, hvor meget kommunens indkøb belaster klimaet - og på den måde tvinge forvaltningerne til grønne indkøb.

- Vi skal tænke klima ind i alt, hvad vi gør. Og det gælder uanset, om det er, når vi bygger, eller når vi køber ind i kommunen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Enighed og uenighed blandt konkurrenter

Sophie Hæstorp Andersens klimaplan bliver mødt med en del skepsis blandt sine konkurrenter til overborgmesterposten i hovedstaden.

- Jeg synes, det lyder frygteligt bureaukratisk og frygteligt dyrt, siger Cecilia Lonning Skovgaard (V).

Men spidskandidaten fra Venstre er dog samtidig helt enig i, at klimaet kommer til at fylde i den kommende kommunalvalgskamp, som flere partier altså så småt er gået i gang med. Dog skal kommunen bevæge sig i en anden retning for at blive grønnere, mener hun.

Line Barfod er Enhedslistens spidskandidat i København. (Foto: (C) DR © (c) DR)

- Andre partier vil have det til at handle om forbud. Forbud mod kød og forbud mod flyrejser. Det synes vi er en forkert vej at gå. Vi skal vælge den kloge grønne omstilling og den positive grønne omstilling, siger Cecilia Lonning Skovgaard.

Også for Enhedslisten, som i øjeblikket er det næststørste parti i København, bliver klimaet et af de vigtigste emner ved kommunalvalget.

- København skal gå forrest, og vi skal vise lederskab. Vi skal vise, at vi kan finde løsninger på problemer, som Christiansborg forsømmer at tage alvorligt, siger Line Barfod, Enhedslistens spidskandidat i København.

Klima er ikke kun for København

Lige nu tegnes kridststregerne til klimakommunalvalgkampen sig altså op i København.

Men det bliver ikke det eneste sted, hvor klimaet er blevet et centralt emne i både valgkampen og det daglige arbejde.

Hos den grønne tænketank Concito kan de også mærke, at kommunerne har et grønnere fokus.

- Det er en vigtig dagsorden, og det er en dagsorden, som alle danske kommuner efterhånden arbejder meget ambitiøst med, siger Anna Esbjørn, som er programchef i fremtidens byer i Concito.

Samtidig kommer klimaet også til at flytte kommunale stemmer.

Det forudser Kasper Møller Hansen, der er valgforsker fra Københavns Universitet.

Kasper Møller Hansen er valgforsker på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet © københavns universitet)

Klima og miljø er nemlig kommet ind i top tre over temaer, som vælgerne synes er vigtigt, at lokalpolitikerne tager sig af. Det viser en undersøgelse fra august 2021 som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

- Det er tydeligt, at dagsordnen har ændret sig, og det er noget, vælgerne efterspørger, siger han.

- Når vælgerne synes, det er vigtigt, så følger politikerne trop, siger Kasper Møller Hansen.

Det har ellers ikke været klimaet, der har været øverst på dagsordenen ved de tidligere kommunalvalg.

- Det er en af de ting, der kommer til at ændre sig. Det sker ved, at borgerne kræver nogle svar, og så begynder politikerne at tale om det, og der opstår noget uenighed, og på den måde kommer der et stærkt valgkampstema, siger Kasper Møller Hansen.

For socialdemokratiets overborgmesterkandidat handler det dog ikke bare om, at emnet er blevet populært, forsikrer Sophie Hæstorp Andersen.

- Hvis København fortsat skal være en foregangskommune, bliver klima også nødt til at være noget, vi diskuterer her i valgkampen, siger Sophie Hæstorp Andersen.