Vi strømmer til bibliotekerne

Landets biblioteker har fået over to millioner flere besøgende i løbet af de seneste år.

Vi låner fortsat bøger, film, spil og e-bøger. Men udvidede åbningstider og flere arrangementer på bibliotekerne er også med til at hive flere af os indenfor. (Foto: © Kathrine Ejdum, Dr København)

Udvidet åbningstider, iværksættercaféer, sanglege for børn, læseklubber og udstillinger er alt sammen noget af det, der er med til at hive flere af os forbi landets biblioteker.

Besøgstallet er steget fra omkring 36 millioner til 38 millioner de seneste fem år, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er især bibliotekerne i Region Syddanmark og Region Hovedstaden, der oplever en fremgang. Her har bibliotekerne hævet besøgstallet med henholdsvis 12 og 8 procent siden 2010.

- Vi ser især en stigning i, at flere og flere bruger bibliotekerne som et sted, hvor man mødes, diskuterer og deltager i for eksempel læseklubber, siger Steen Bording Andersen, der er formand for Danmarks Biblioteksforening.

Samtidig er der også kommet flere aktive lånere, som låner og afleverer materiale på bibliotekerne. Antallet er steget med omkring ni procent flere aktive lånere fra 2010 til 2015.

Ifølge en række bibliotekschefer rundt om i landet, skyldes det udvidet åbningstid med selvbetjening, stigende interesse blandt børnefamilier, og at der generelt kommer flere besøgende på bibliotekerne.

- Vi kan lave meget mere målrettede tilbud til dem, der kommer på bibliotekerne, fordi vi er i kontakt med så mange forskellige typer mennesker med forskellige behov, forklarer Søren Mørk Petersen, der er bibliotekschef i Helsingør kommune.