Victor lider af skizotypi: 'Jeg skylder dem en kæmpe-tak'

Kommunal indsats for psykisk syge har fået 70 pct. i arbejde eller uddannelse siden 2017.

Victor Rentsch lider af skizotypi, og haner en af dem, der har fået hjælp til at starte på en uddannelse. (Foto: PRIVATFOTO © DR / Privatfoto)

- Jeg har svært ved at sove og har tit mange mareridt.

Victor Rentsch lider af skizotypi, som er en mildere form for skizofreni. Det er en sindslidelse, der påvirker hans personlighed ved at forstyrre hans tanker, følelser og adfærd.

På grund af sygdommen og psykoserne har det været svært for ham at søge en uddannelse eller job og passe forpligtelser som at møde op på jobcenteret og gå til aktiveringsforløb.

- Det føltes ikke som om, jeg var ved at komme ud af min sygdom, da jeg var i det almindelige jobcenter. Det føltes ikke som om, at jeg kom nogen steder hen. Det føltes bare, som om jeg trådte vande, fortæller Victor Rentsch fra Brønshøj.

Men en dag fortalte hans psykiatriske behandler ham om et tilbud, der hedder IPS.

Det står for 'Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte' og er en kommunal indsats, der hjælper borgere med en psykisk sygdom med alt fra job eller studieafklaring til at lave ansøgninger og gå med til samtaler.

Den ekstra indsats for at få borgere med psykiske lidelser i gang med job eller studie har i Københavns Kommune vist sig at være en succes. Tal fra IPS viser, at 70 procent af deltagerne siden 2017 er kommet i arbejde eller uddannelse.

- Hvis jeg ikke havde fået den hjælp fra IPS, så tror jeg, at jeg havde været samme sted, som jeg var før IPS, siger Victor Rentsch, der nu studerer journalistik på SDU.

- Hvad vil du gerne være?

Victor Rentsch var glad for mødet med sin IPS-konsulent, fordi det for første gang handlede om hans egne ønsker.

- Det var det første sted, jeg kom hen, hvor der var nogle, som spurgte ’Hvad vil du gerne? Hvad kan jeg hjælpe dig med?’ Og det var en enorm lettelse at lære noget om, hvad jeg gerne ville, siger Victor Rentsch.

En anden kvalitet ved forløbet er, at borgeren ikke skal forholde sig til flere forskellige sagsbehandlere. Det mener Thomas Nordahl Christensen, der forsker i IPS ved Psykiatrisk Center København.

- Det skal ikke være sådan, at hver gang man kommer op på jobcentret, skal man starte forfra og fortælle sin historie på ny. I stedet har man i IPS en oplevelse af, at der er en sammenhæng og kontinuitet i indsatsen, siger han.

- Jeg var grædefærdig

Ud over Københavns Kommune er IPS-indsatsen implementeret i Holbæk, Frederiksberg, Kalundborg, Slagelse, Silkeborg og Hjørring.

I Københavns Kommune har de netop sikret 35 millioner kroner i den nye budgetaftale til at fortsætte og udvide kommunens IPS-indsats.

Det glæder beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

- Som kommune bruger vi en masse penge på kontanthjælp til disse mennesker. Vi vil gerne have dem ind og være bidragsydere, der kan hjælpe med at betale skat, så vi får råd til endnu mere af den velfærd, som vi alle sammen sætter pris på, siger hun.

Victor Rentsch havde netop et stort ønske om at blive en del af samfundet igen. Derfor var det også noget helt særligt, da optagelsesbrevet til SDU dumpede ind ad brevsprækken.

- Jeg var grædefærdig. Det var en kæmpe-sejr, efter at jeg i tre år ikke havde lavet noget, siger han.