Viktors liv blev reddet: 'Stødet fra hjertestarteren var det, der satte hjertet i gang'

Der er kommet markant flere hjertestartere, som er tilgængelige døgnet rundt, i Region Hovedstaden.

10-årige Viktor fik i foråret hjertestop. Venneparret Anne og Jens Aage Skare Nielsen var med til at redde hans liv.

- Du er nødt til at komme og redde mit barn.

Sådan lød beskeden i foråret, da Anne Skare Nielsen og hendes mand midt i aftensmaden blev ringet op af en veninde fra villavejen i Dragør, som havde brug for hjælp. Venindens søn Viktor, på dengang ti år, var faldet om i hjemmet, og det tydede på, at det var hjertestop.

- Vi kunne høre, at det var alvorligt. Så for en sikkerheds skyld kører jeg op til et sted, hvor jeg ved, at der hænger en hjertestarter udenfor, fortæller Anne Skare Nielsen.

Mens Annes mand tog hjem til veninden og hurtigt gav livredende førstehjælp til sønnen, tog det Anne tre til fire minutter, inden hun kom med hjertestarteren.

- Jeg fik sat hjertestarteren på ham, men vendte klistermærkerne forkert, så jeg skulle pille dem af og sætte dem rigtigt på ham igen. Men stødet, som hjertestarteren gav ham, er det stød, som satte hans hjerte i gang.

Over de seneste år er det blevet langt nemmere for Anne Skare Nielsen og andre, der har brug for en hjertestarter, at finde lige netop sådan en.

Der er nemlig sket en firdobling af døgntilgængelige hjertestartere i hovedstadsområdet siden 2014.

På landsplan findes der i skrivende stund lidt over 20.500 hjertestartere, hvoraf lidt over 11.500 er tilgængelige døgnet rundt.

Det viser tal fra Trygfondens hjertestarternetværk.

For Anne Skare Nielsen var det overraskende, hvor nemt det var at bruge hjertestarteren.

- Jeg når egentlig ikke at tænke så meget andet end at sætte den ene fod foran den anden. Det er også derfor, at det er rigtig rart, når man åbner en hjertestarter, så får man skridt for skridt vejledning i, hvad man skal gøre, siger hun.

- Hvis den hjertestarter ikke havde været der, havde Viktor ikke været her i dag, siger hun.

Hele døgnet rundt

Udviklingen med flere døgntilgængelige hjertestartere vækker glæde hos Hjerteforeningen.

- Det er fantastisk, at vi er blevet opmærksomme på, at en hjertestarter kun gør gavn, hvis den er til at få fat på, siger direktør i foreningen Anne Kaltoft og fortsætter:

- Derfor er det afgørende, at den er tilgængelig 24 timer i døgnet.

Hjertestarteren kan nemlig være meget vigtig at gå i gang med, før der kommer professionel hjælp, påpeger Anne Kaltoft.

- Der vil altid gå nogle minutter, før en ambulance kommer frem. Og der kan det være spørgsmål om liv eller død, at man får skaffet en hjertestarter og bruger den, inden ambulancen når frem, siger hun.

Fra indenfor til udenfor

Hos Region Hovedstadens Akutberedskab mærker man også, at kendskabet til hjertestarterne er blevet udbredt.

- Der er flere, der er i stand til at bruge en hjertestarter og får succes med at støde, siger Frederik Folke, som er forskningsleder hos Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

Målet er derfor nu, at der kommer endnu flere startere, der kan bruges døgnet rundt og gerne hjemme hos borgerne selv.

- Vi vil gerne have flere hjertestartere ind i folks egne hjem, hvor størstedelen af hjertestop forekommer, siger Frederik Folke.

En af dem, der har fået sat en hjertestarter op, er Torben Hansen.

Torben Hansen er købmand i Helsingør.

Han har en Rema 1000 i Helsingør. For ham var det åbenlyst, at hjertestarteren skulle hænge udenfor.

- I min tidligere butik hang hjertestarteren indenfor. Nu har jeg fået en ny butik og har fået lavet et skab, hvor den hænger lige uden for butikken, så alle kan komme til den døgnet rundt, siger Torben Hansen.

Butikkens hjertestarter har ikke været i brug endnu, men det er vigtigt for Torben Hansen, at der er hjælp tæt på hele døgnet rundt.

- Alle kan blive ramt på alle tidspunkter af døgnet. Så det er helt håbløst, hvis vi lukker klokken 22, og der er en, som falder om på gaden 22.30, og vi ikke kan hjælpe vedkommende, siger Torben Hansen.