Zara kom på angstkursus: 'Jeg har ikke haft et anfald siden'

Københavnske gymnasieelever kan nu få hjælp til at tackle symptomer på angst.

18-årige Zara Shah har ikke haft angstanfald, siden hun sammen med en gruppe jævnaldrende sidste år kom på kursus i at kontrollere sin angst. (Foto: PRIVATFOTO)

Stadigt flere danske unge føler sig så pressede, at de udvikler angst.

Derfor vil et nyt tiltag bryde den onde spiral ved at gribe ind, allerede når de første sygdomstegn melder sig. Det skriver Berlingske Tidende.

Fra næste uge tilbyder Københavns Kommune et nyt kursusforløb, hvor op til tolv gymnasieelever mødes i syv uger med jævnaldrende i samme situation og får redskaber til at håndtere angstsymptomerne.

Og resultatet er ikke til at tage fejl af, mener 18-årige Zara Shah, der var en af de 100 unge, som var en del af projektet sidste år.

- Jeg har ikke haft et eneste angstanfald, siden jeg gik på holdet, fortæller hun.

Blev paralyseret af angst

Før kurset oplevede Zara Shah angstanfald op til flere gange om ugen, efter hun havde fået at vide, at hun måske havde lungekræft.

- Jeg trak vejret dybt og hurtigt og var meget svær at komme i kontakt med, fortæller hun om en af episoderne, hvor hun i over to timer hverken kunne snakke eller lytte.

Derfor endte familien med at ringe efter en ambulance.

Det viste sig, at hun ikke havde kræft - men angsten havde sat sig i hendes krop. Derfor opfordrede en studievejleder hende til at deltage i projektet.

Vigtigt at kunne dele erfaringer med jævnaldrende

Med kurset har Zara Shah fået værktøjer til at tackle sin angst - men også muligheden for at kunne dele og diskutere sine oplevelser med andre fra hendes skole, Akademisk Studenterkursus:

- Vi lærte blandt andet at meditere og havde samtaler, hvor vi delte vores erfaringer med angst. Det var meget rart at kunne tale om det med nogen på ens egen alder, fortæller hun.

Psykisk sygdom såsom angst er nemlig stadig svært at tale om.

- Vi skal bryde det her tabu sammen, for unge har svært ved at tale med deres forældre om psykiske problemer, mener Zara Shah.

Hos SIND, der er Landsforeningen for psykisk sundhed, håber landsformand Knud Kristensen, at det nye tilbud kan få flere til at åbne op om angstproblemet.

- Det her kan også være med til at afstigmatisere hele snakken om psykiske lidelser, her konkret angstsygdomme, siger han.

Ordning kan blive udvidet

I første omgang er det kun de københavnske gymnasieelever, der har mulighed for at komme på kurset efter henvisning fra en psykolog:

- Det er unge mennesker, som viser tydelige tegn på angst på gymnasierne, som kan få tilbuddet i første omgang. Når vi har evalueret ordningen, håber vi at kunne udvide den til alle ungdomsuddannelser i København, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).

Kommunen håber at kunne tilbyde kurset til over 200 unge om året.