100 år med spejdere i Viborg

P4 Midt og Vest satte i 2011 fokus på 100 år med spejdere i Viborg . . . Gamle værdier og normer, men serveret i ny og nutidig indpakning.

Spejdernes lejrbål har været tændt i 100 år i Viborg... (Foto: Jens Ole Sørensen © P4 Midt og Vest)

I weekenden åbner den store spejderlejr i Holstebro med besøg af over 35.000 spejdere.

I den anledning kigger reporter Jens Ole Sørensen tilbage i analerne og forstæller historien om 100 år med spejdere i Viborg.

I dag er alle spejdere under Det Danske Spejderkorps i Viborg samlet i Waingunga-stammen med omkring 120 aktive spejdere.

Den spæde startDet hele startede for 100 år siden, da Præmierløjtnant Torry Gredsted blev den første tropsfører i 1. Viborg Trop. En trop, der siden blev kendt som "Stammen ved de to Søer"

Forud var gået et par månender, hvor elever fra Viborg Katedralskole i det små var begyndt at føre Lord Robert Baden Powells spejderidéer ud i livet.

Siden voksede troppen ud af sig selv og i 1942 så 2. Viborg Trop dagens lys. Sideløbende var pigerne også kommet i gang i både 1. og 3. Viborg trop for piger.

Piger og drenge sammenI 1973 fusionerede drenge- og pigespejderne i Danmark og i de kommende år samarbejdede Viborg-spejderne også i højere og højere grad på tværs af kønnene.

I 1991 bliver Waingunga-stammen dannet ved en officiel sammenlægning af 2. Viborg Drenge og 1. Viborg Piger.  Siden slutter 1. Viborg Drenge og 3. Viborg Piger sig til den nye stamme...

Spejderne i Viborg, og resten af verden, har overlevet to verdenskrige og adskillige store ændringer i samfundet - men den har stadig sin berettigelse og masser at byde på, siger nutidens spejdere.

(Foto: Jens Ole Sørensen © P4 Midt og Vest)

Indslag 1: Spejderlivet i krigstiden, Ove Lynggaard78 år, pensioneret radioforhandler og passioneret spejder. Aktiv i Sct. Georgs Gilderne

Han var spejder i 2. Viborg Trop under besættelsen, og beretter om en svær tid, hvor midler og muligheder blev mindre og mindre som tiden gik:

- Vi læste Torry Gredsteds drengebøger og hvad vi ellers havde af bøger, for vi kunne efterhånden ikke gøre noget udendørs på grund af mørklægning og udgangsforbud. Vi var ikke på lejr fra 1943 og frem til krigens slutning og teltene lå bare og rådnede i poserne. I 1946 var vi afsted igen til korpslejr i Ermelunden ved Jægersborg i København, fortæller han

Han bidrager også med en rigtig røverhistoire fra efterkrigstiden:

- Jeg gjorde det og andre gjorde det også. Efter krigen samlede man de tyske soldaters udrustning et sted i byen, og så sprang spejderne over hegnet og stjal rygsække og andre ting. Pludselig kommer vi på spejdertur og så går alle rundt et tysk tornyster på ryggen, beretter han.

Indslag 2: Ikke plads til alle, men plads til dem, der vil,  Niels Ole Nopper68 år, tidl. tropsfører i 1. Viborg, spejder i 60 år

Han er indbegrebet af spejderne i Viborg og den røde tråd gennem seks årtier.

Indslag 3: Spejderbevægelsen lever stadig i bedste velgående, Annemette SeigneuretMikroleder i Waingunga-stammen.

Hør eller genhør indslagene ved at klikke på link til højre...

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk