10.000 drenge skal lokkes til at dyrke gymnastik: Ikke kun en sport for piger og seniorer

På ti dage holder DGI 400 workshops for at få drenge til at dyrke gymnastik.

10.000 på 10 hedder DGI's satsning.

På airtracken står over 25 drenge i shorts og t-shirts. De er klar til at lære gymnastik i foreningen Mejrup GU uden for Holstebro.

- GO! lyder det fra træneren.

Alle drenge sætter sig hurtigt ned på numsen, derefter på maven og så op på benene igen. Det gælder om at gøre det hurtigst.

Det er et sjældent syn, at så mange drenge er til gymnastiktræning. DGI oplever, at rigtig mange drenge falder fra i 12-årsalderen.

- Vi vil rigtig gerne have drengene til at blive i gymnastikken og i foreningsfællesskabet, siger formanden for DGI Gymnastik Hanne Lene Haugaard.

Derfor har DGI inviteret 10.000 drenge i hele Danmark til gymnastikundervisning i ti dage. 30 instruktører rejser rundt i landet for træne drenge til 400 forskellige workshops.

En af instruktørerne er Christian Mouritsen.

- Vi tror på, at hvis man kan fange drengene i folkeskolen, så kan man fastholde dem i gymnastikken og give dem et bredere billede af, hvad gymnastik kan være, siger han.

Gymnastik kan have et traditionelt ry

Det er også et problem for andre sportsgrene, at drenge falder fra sportsfællesskaberne, fortæller Maja Pilgaard, der er vicedirektør i Idrættens Analyseinstitut.

- Gymnastik er ligesom fodbold og svømning. Det er noget børnene starter til i en tidlig alder, og i teenagealderen skal der ske noget nyt. Deres verdensbillede ændrer sig.

Men gymnastik kan have et markedsføringsproblem, fortæller hun.

- Vi har måske et traditionelt billede af, hvad gymnastik er. Det er noget, børn på to år går til, og seniorer på 80 år går til. Derfor kan der være et image-problem for ungdomsalderen, hvor mange gerne vil skille sig ud og lave noget, der er lidt sejt.

Gymnastik er også for drenge

Men gymnastik behøver langt fra kun at være for små børn, piger eller gamle mennesker. Det vil Christian Mouritsen vise drengene.

- Vi leger lidt mere fysisk med de drenge her, kroppen bliver kastet rundt i nogle vinkler og rotationer, som måske er lidt uvante og utrygge for nogen.

I uge 34 og 35 rejser 30 instruktører rundt i Danmark og holder gymnastik-workshops. (Foto: Anne Frida Andersen)

Spørger man de unge drenge, om gymnastik er en pigesport, er svaret entydigt.

- Nej! siger både Mikkel Kold og Noah Bøge, der begge går i syvende klasse.

For drengene spiller både hoppe-basket og slår saltoer til træningen.

- Selvom jeg ikke var god til det, var det stadig sjovt, siger Noah Bøge, der i sin fritid går til fodbold.

Har du fået mere eller mindre lyst til at gå til gymastik efter timen?

- Jeg har fået mere lyst, siger han.