11-årige Daniel giver digital nødhjælp: Finder veje og søer til folk i Afrika

Mange veje og stier i Afrika findes ikke på noget kort: Nu tegner 5. klasses-elever fra Ringkøbing dem ind.

Daniel Bækkegaard Munkholm på 11 år hjælper med at finde veje, søer og stier i Afrika, som ingen andre endnu har tegnet ind på et kort. (Foto: Simon Bojsen - DR Midt & Vest)

Der er helt, helt stille i klasselokalet.

13 drenge fra 5. klasse på Ringkøbing Skole sidder med blikket stift rettet mod hver deres computerskærm og en hånd på musen.

Det er hverken Fortnite eller Minecraft.

De er i gang med at give digital nødhjælp.

- Det er meget sjovt, fordi man ikke bare sidder med en bog, og det minder om at spille, siger Daniel Bækkegaard Munkholm på 11 år.

  • 11-årige Daniel Bækkegaard Munkholm sammenligner satellitbilleder og kort over områder i Mozambique. (Foto: Simon Bojsen - DR Midt & Vest)
  • Flere steder er der veje, som ikke er tegnet ind på et kort.
  • Med klik på musen tegner Daniel Bækkegaard Munkholm en sø og veje ind, så de nu fremgår af et kort på Openstreetmap.com.
1 / 3

Han sammenligner et satellitkort med et optegnet kort. Når satellitkortet viser stier, veje og floder, der ikke er indtegnet på kortet i forvejen, så gør Daniel det.

Med musen i hånden trykker han små punkter ind på en vej i Mozambique ved at bruge open source-programmet 'Open StreetMap'.

Det er et detaljeret arbejde. Han kan blandt andet se en lille hytte mellem stier og søer. Når han er færdig med at markere vejen, trykker han 'gem', og så vælger han, om det er en markvej, en sti eller andet.

På den måde er han med til at lave et kort, som andre i Mozambique kan nyde godt af. Alle lige fra lokalbefolkning til nødhjælpsorganisationer, der skal finde vej i fjerne egne.

- Jeg synes, det er lidt fedt, for så er der andre, der kan få glæde af, at jeg har tegnet på det her. De kan få hjælp på den måde, siger han.

Nødhjælp, som selv børn kan bidrage med

For mange danske børn er det ikke en mulighed at donere et pengebeløb til Danmarks Indsamling.

Men med teknologien har de andre muligheder.

Der er en milliard mennesker i verden, som ikke kan finde deres hjem på et kort, pointerer Peter Leth, der er lærer for fagdagen om nødhjælp på Ringkøbing Skole.

- Kort kan gøre en forskel for, om lokalbefolkningen kan finde en skole, finde rent drikkevand - eller få hjælp, hvis der er brug for det, siger han.

  • 5. klasse på Ringkøbing Skole tegner kort over områder i Sydsudan, Etiopien og Mozambique. (Foto: Simon Bojsen - DR Midt & Vest)
  • - Vi bruger teknologien til noget andet end underholdning. Teknologien er også et redskab til at nå nogle verdensmål, uddannelse, venner og relationer, siger lærer Peter Leth. (Foto: Simon Bojsen - DR Midt & Vest)
1 / 2

Kort er et koncept, som vi i vores del af verden finder helt naturligt, men mange andre steder er det ikke noget, de kender så meget til, forklarer senior humanitærrådgiver hos nødhjælpsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp Christer Lænkholm.

Når hans organisation skal hjælpe folk med at finde en flugtvej fra krig eller vandmasser, tager de udgangspunkt i konkrete, lokale pejlepunkter som for eksempel et træ på en bakketop.

Alligevel er elevernes arbejde bemærkelsesværdigt, mener han.

- Det er noget, man skal arbejde mere med, så man for eksempel ikke leder folk ind i et minefelt, men der er interessante elementer, siger han.

Uanset hvordan kortene fra Ringkøbing Skole bliver brugt i virkeligheden, så er formand for Danmarks Indsamling, Mulle Juul Korsholm, begejstret over elevernes indsats.

- Det er vigtigt, at danskerne i en tidlig alder finder ud af, hvordan det ser ud uden for Danmarks grænser, og finder ud af, at man kan være med til at gøre en forskel, uanset hvem man er, siger hun.