14-årige Henok arbejder for at tjene lommepenge i sin fritid

Unge fra udsatte boligområder klarer sig bedre, når de starter tidligt med små lommepengejob

Henok Zeamene har et lommepengejob på en café, hvor han hjælper både ældre og familier med at kunne slappe af og hygge sig. (Foto: Natacha Tjørnholm)

Hver onsdag svinger 14-årige Henok Zeamene koncentreret og opmærksomt karklud, kost og kagekniv i et par timer med kyndig hjælp fra de voksne medarbejdere på en café ved det sociale boligbyggeri Ellekonebakke i Viborg.

Henok Zeamene er ansat i et såkaldt lommepengejob, som han har fået hjælp til at finde gennem Boligselskabernes Fællessekretariat. Det er en organisation, der hjælper unge i belastede boligområder.

Udover at hjælpe med at finde et lommepengejob, sørger sekretariatet for, at de unge får en bankkonto. Efter de unge har været i lommepengejob i nogle måneder, får de desuden hjælp til at skrive ansøgninger til et almindeligt fritidsjob.

Lønnen er 55 kroner i timen. Men det er ikke pengene alene, som er årsagen til, at Henok Zeamene ønskede sig et arbejde.

- Det var min idé. Men min mor og far synes også, det er godt, for jeg skal blive bedre til at tale dansk, siger han.

Henok Zeamene håber, at hans lommepengejob kan hjælpe ham videre ud på arbejdsmarkedet, når han en dag bliver klar til det.

- Jeg kunne godt tænke mig at arbejde på Sunset Boulevard, for jeg synes, det lyder spændende, og jeg kender nogle, som arbejder der.

Mange goder for unge i lommepengejob

Mindre fravær i skolen, bedre karakterer og en god start på arbejdslivet. Det er nogle af de ting, unge får ud af at have et lommepengejob, hvor de for eksempel gør rent, hjælper viceværten eller gør klar til fællesspisning.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har undersøgt, hvordan de boligsociale indsatser virker rundt om i landet.

Resultaterne viser, at 80 procent af børn og unge fra belastede boligområder, der har et lommepengejob eller er med i lignende indsatser, uddanner sig.

Det gælder kun 65 procent af dem, der ikke er med, fortæller Gunvor Christensen, der er chefanalytiker hos VIVE.

De unge får erfaring med helt konkrete opgaver, som der er en forventning til, at de løser. Når de løser opgaven, får de en honorering i form af eksempelvis penge.

- Det styrker deres selvværd og tro på, at de hører til i et større netværk, hvor deres bidrag har betydning, siger Gunvor Christensen.

Hun understreger derudover, at lommepengejob hjælper unge med at blive mere aktive medborgere, ligesom det hjælper dem med at fastholde et arbejde.

Asma Ismail havde som 14-årig et lommepengejob, og det hjalp hende videre ud på arbejdsmarkedet. (Foto: (privatfoto))

Startskud til fritidsjob og uddannelse

En af dem, som er blevet hjulpet på vej af et lommepengejob, er 18-årige Asma Ismail fra Ellekonebakken i Viborg.

Som 14-årig blev hun ansat til at fylde varer op og gøre rent i det lokale supermarked.

Asma Ismail er glad for den hjælp og de erfaringer, hun fik i sit lommepengejob.

- Det har betydet rigtig meget for mig. Jeg føler, jeg er blevet klogere. Jeg havde aldrig haft et arbejde, så det at begynde på arbejdsmarkedet som-14 årig, betød meget for mig, siger hun og tilføjer:

- Jeg fik mere frihed ved at tjene mine egne penge, og det var også lettere for mine forældre, fordi jeg ikke skulle spørge dem om penge.

I dag går Asma Ismail i gymnasiet og arbejder i Fakta i sin fritid. Hendes plan er, at hun vil gå i gang med en universitetsuddannelse efter et sabbatår.

Uden sit lommepengejob tror hun, hun var gået i en helt anden retning, og hun er ikke i tvivl om, at det hjælper en til at fastholde et job fremover.