2.000 ton julesmåkager skal være klar før sommerferien

Sidste år nåede hver 20. julesmåkage først frem til kunder i USA efter jul. Det vil Kelsen Group undgå i år.

Selvom der er længe til jul, så hænger duften af julekager allerede i luften hos den midtjyske småkage-virksomhed Kelsen Group i Nørre Snede.

Travlheden skyldes, at man tidligere end normalt skal have sendt julesmåkager til USA, fordi tonsvis af småkager ikke nåede frem til jul sidste år.

I alt blev fem procent af julesmåkagerne til USA først leveret efter jul, og det må ikke ske igen, siger administrerende direktør Mads Waagepetersen.

- Normalt sender vi varerne, så de præcis rammer de amerikanske distributionscentre, når der er behov for dem. Men baseret på situationen fra sidste år, har vi besluttet i samarbejde med kunderne at lægge et større tidsinterval ind, så der er større chance for, at produkterne når frem, fortæller han.

  • Hvert år sælger Kelsen Group omkring 6.000 tons småkager i USA. 5.000 af dem op til jul, fortæller administrerende direktør, Mads Waagepetersen. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
  • For at nå to store højsæsoner - den amerikanske julesæson og det kinesiske nytår - begyndte produktionen af julesmåkager i Nørre Snede allerede i april. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
  • En juletræssmåkage med chokolade er udviklet særligt til det amerikanske marked, men derudover er smagen af amerikansk jul ifølge småkageproducenten i Nørre Snede meget lig de klassiske, danske julesmåkager: Kunderne efterspørger de traditionelle ting, som er baseret på en kraftig smørsmag og en fin vaniljesmag i produkterne. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
  • - De første år jeg var her, tænkte jeg at det var underligt, at vi var startet så tidligt på juleproduktionen. ’Skal vi allerede have julemænd på dåserne nu?’ Men sådan er det. Det vænner man sig til. Men jeg bager ikke selv så mange julesmåkager – det må jeg nok indrømme, fortæller medarbejder hos Kelsen, Jette Topp. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR Midt & Vest)
1 / 4

Kaos og blokade i de amerikanske havne gjorde sidste år, at det på et tidspunkt så ud til, at op mod hver femte julesmåkage ikke kunne komme af skibene og nå frem til kunderne før jul.

- Når de så kom af, kunne vi ikke få lastbiler til at køre produkterne til kunderne, fortæller direktøren.

- Vi brugte næsten alle de tricks, vi kender, for at få løst problemer. Vi sendte produkter, omdirigerede til Østkysten, fik dem trucket til Vestkysten og fik folk til at arbejde i weekenden.

Den hovedpine håber han at slippe for i år. Derfor ryger de første julesmåkager på vandet med kurs mod USA halvanden måned tidligere end normalt.

- Situationen sidste år kom fuldstændig bag på alle. Vi håber ved at reagere tidligere, at vi har løst problemerne, men vi må se, hvordan juletravlheden i de amerikanske havne udmønter sig, siger Mads Waagepetersen.

Der skal produceres 2.000 ton julesmåkager, inden medarbejderne i Nørre Snede går på sommerferie i uge 29. Det svarer til en tredjedel af Kelsen Groups samlede småkageeksport til USA.