20.000 døde ænder: Masseaflivning rammer andefarmer økonomisk

Fødevarestyrelsen arbejder videre med at desinficere andefarm, efter at de i går slog 20.000 ænder ihjel på grund af fugleinfluenza.

Andefarmer Martin Daasbjerg må vente tre uger, før der igen kan komme ænder på marken. (Foto: Michael Lyck Poulsen)

Ænderne skulle egentlig have været til slagtning i denne uge. Men et kontrolbesøg hos andefarmer Martin Daasbjerg i Vestjylland konstaterede fugleinfluenza. Og i løbet af mandag slog Fødevarestyrelsen 20.000 ænder ihjel ved at gasse dem.

Tirsdag og flere dage frem er Fødevarestyrelsen fortsat i gang med arbejdet på farmen.

- Vi skal derud igen i dag og fortsætte med desinfektion af stedet. Det vi kalder den indledende desinfektion af såvel marker som stalde, fortæller Flemming Kurre, der er veterinærchef hos Fødevarestyrelsen.

Derfor er andeproduktionen sat på standby.

- Når vi er gennem karantænen på minimum 21 dage, kommer vi til at køre med ænder igen, fortæller Martin Daasbjerg.

Det var en såkaldt lavpatogen type fugleinfluenza – en mild form for fugleinfluenza. Alligevel besluttede de at slå besætningen ned.

- Grunden til det er dels, at den kan blive en til en højpatogen, som giver meget sygelighed blandt fjerkræet, og dels er der risiko for smitte andre fjerkræbesætninger, fortæller Flemming Kurre, der er veterinærchef hos Fødevarestyrelsen.

Undgår ikke tab trods erstatning

Det var en ubehagelig oplevelse for Martin Daasbjerg at se sine ænder blive gasset ihjel. Han har endnu ikke overblik over, hvilken erstatning han får for tabet af de aflivede ænder, men han undgår ikke, at sygdommen kommer til at ramme ham økonomisk.

- Jeg kommer ikke igennem det her uden at det betyder et tab. Men vi aner ikke, hvad det lander på, fortæller han.

- Vi snakker temmelig store tal, men ikke millioner i det her tab. Det tror jeg ikke. Men det er brandærgerligt, at vi får sådan en fugleinfluenza, siger han.

Ud over produktion af ænder står Martin Daasbjerg selv for slagtningen på sit eget andeslagteri i Struer. Derfor vil det største tab komme fra slagteriet, fordi det får et fuldt produktionsstop i fire dage.

Selv om det har både økonomiske og praktiske konsekvenser for ham, er han dog enig i Fødevarestyrelsens beslutning om at aflive de cirka 20.000 ænder.

- Jeg påskønner, at man sætter fødevarestikkerheden over alt andet og er enig med Fødevarestyrelsen i deres konklusion. Det eneste rigtige er at aflive ænderne, siger Martin Daasbjerg.

Flere muligheder for at undgå måger

Selv om han på ingen måde betvivler Fødevarestyrelsens beslutning om at slå besætningen ned, så ærgrer han sig dog over situationen.

Han mener, at det muligvis kunne være undgået, hvis han havde haft flere redskaber til at skræmme måger væk fra luftrummet over de fritgående ænder.

Andefarmeren føler sig nemlig overbevist om, at det er måger, som er årsagen til, at hans besætning er blevet smittet. Han har forsøgt sig med alt fra fugleskræmsler, lyde til nylonsnor spændt over markerne. Men det virker ikke tilstrækkeligt.

- Vi har en god dialog med Landbrug og Fødevarer gennem Fødevarestyrelsen, men der skal ske noget mere. Det her er en udløsende årsag til, at vi skal videre ned ad det spor, siger han og slutter:

- Vi skal finde ud af, hvordan vi fremover undgår en katastrofe, som det her reelt er.