300 nye sheltere skal gøre det lettere at booke overnatning i det fri

Mange oplever, at det er svært at booke shelter. Milliondonation gør det muligt for Naturstyrelsen at bygge flere lejrpladser.

Interessen for at sove under åben himmel i den danske natur er nærmest eksploderet, siden corona for alvor lærte danskerne at bruge den danske natur.

På fem år er antallet af bookinger af shelterpladser i de statslige naturområder steget med over 100.000, således at der sidste år var hele 270.000 overnatninger. Det viser tal fra Naturstyrelsen.

Og ofte er de populære shelterpladser booket lang tid i forvejen, hvilket gør det sværere at være spontan og pakke soveposen, når vejret er godt.

Det oplever blandt andre Sissel Stokvad og Maren Marie Rønn, begge studerende fra Aarhus, der har hundredvis af shelterovernatninger i rygsækken.

- I aarhusområdet skal man være ude i god tid for at få booket og være sikker på, at der er plads, når man kommer frem, siger Maren Marie Rønn.

Maren Marie Rønn og Sissel Stokvad fra Aarhus er glade for, at de kunne få plads til overnatning i Klosterheden Plantage i Vestjylland, for det var ikke muligt at booke shelterplads nær Aarhus. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR)

De to kvinder er på en fire dages vandretur og har overnattet i Klosterhede Plantage i Vestjylland.

- Det er rart at sove i shelter. Væk fra trafikken og kaos i bylivet.

De vil egentligt også gerne omkring Nissum Fjord, men har droppet planerne, fordi de ikke kan finde et ledigt shelter.

- Jeg undersøgte for nogle uger siden, om jeg kunne booke. Men der var mange steder, hvor jeg ikke kunne booke, fortæller Maren Marie Rønn.

Et andet sted i den vestjyske skov har Katrine Jensen og Mark Nielsen fra Fyn for første gang overnattet i shelter. Men det var tæt på, at de ikke var kommet afsted, da man skulle kigge mange pladser igennem for at finde et ledigt sted.

- Der ligger et på Fyn, som var optaget helt frem til september, fortæller Mark Nielsen.

Men nu er der godt nyt til outdoor-folket. A. P. Møller Fonden har bevilget 16 millioner kroner til 300 nye sheltere, som vil blive opført rundt om i hele landet.

Pengene skal både bruges til at bygge nye sheltere og sætte nogle af de gamle i stand, fortæller vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen.

- Vi vil også prioritere, at nogle af pladserne ligger tæt på byer eller shelters, der kan gøre det muligt for brugere med bevægelseshandicap, siger hun.

Skovfoged: Naturen er robust

Lige nu findes der omkring 750 offentlige shelterpladser i Danmark fordelt mellem Naturstyrelsen og kommunerne.

Med 300 nye sheltere er der udsigt til, at endnu flere vil søge ud i skovene for at sove, hvor der også skal være plads til almindelige skovgæster, mountainbikeryttere og naturligvis skovens vilde dyr.

Skovfoged i Naturstyrelsen, Paul Andersen, fortæller, at de 300 nye shelterpladser bliver planlagt, så de forstyrrer dyreliv og skovenes andre gæster mindst muligt. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR)

Men det betragter Naturstyrelsen ikke som et problem, siger skovfoged i Naturstyrelsen Paul Andersen.

- Naturen er robust. Vi har planlægning for, hvorhenne i skoven vi vil have hvad. Så vi tænker os om, hvor vi placerer de nye sheltere, siger han.

Outdoor-folket er også gode til at rydde op efter sig, så der ikke ligger affald i naturen.

- Brugerne er dygtige til at tage skraldet med sig og putte det i offentlige skraldespande, siger Paul Andersen.

Og når det gælder om at træde af på naturens vegne, vil flere af de nye shelterpladser blive udstyret med muldtoiletter, så man undgår, at der ligger afføring og toiletpapir i skovbunden.

Naturstyrelsen forventer, at de første af de 300 nye sheltere vil være klar til booking i slutningen af august.