32-årige Thomas stiller op til menighedsrådet: Arrangerer rockkoncerter og provokerende billeder

I dag er der menighedsrådsvalg. Men flere steder mangler der kandidater til pladserne.

32-årige Thomas Patrick Ingemansen genopstiller til menighedsrådet i Fåborg Sogn. (Foto: (privatfoto))

Rockkoncerter, spaghettigudstjenester og en facebookprofil.

32-årige Thomas Patrick Ingemansen er blandt de yngre kræfter, som i dag stiller op til et menighedsråd.

Der er ellers langt mellem dem. Medlemmer af folkekirken, som har lyst til at komme med i menighedsrådet.

Og i særdeleshed unge, som har lyst til at stille op til menighedsrådsvalget i dag. Ved det seneste valg var gennemsnitsalderen 61 år.

Og det skal der ifølge Thomas Patrick Ingemansen laves om på.

- Vi som unge kan være med til at afspejle det samfund, vi lever i. Jeg synes, det er vigtigt, at det menighedsråd, der sidder i det enkelte sogn, afspejler folket.

Han har allerede sat kirken på dagsordenen, da han som menighedsrådsformand i Helligåndskirken i Faaborg var med til at udstille billeder i kirken, der af nogen blev opfattet provokerende.

Det var billeder taget af Jim Lyngvild med sultne løver, et lesbisk par med tatoveringer og en smartphone hængende på de hvidkalkede vægge. Og et billede, hvor han selv optrådte på sammen med Jesus på korset.

Menighedsrådsformand Thomas Patrick Ingemansen er med på Jim Lyngvilds billede og står til højre for Jesus. (Foto: Jonatan Grau Møller)

I kirken har han også været med til at arrangere rockkoncerter med coverbands som Die Herrn, E Street Jam og Kind of Magic, der spiller henholdsvis U2, Bruce Springsteen og Queen-musik.

For ham er kirken ikke kun et helligt sted, men også et sted med god akustik og et sted, man gerne må krydre med nye tiltag.

Og koncerterne var udsolgte.

- Langt de fleste var under 60, og der kom mange i kirken, som vi normalt ikke ser til gudstjenesterne om søndagen. Så vi bliver bekræftet i, at vi gør noget rigtigt, siger Thomas Patrick Ingemansen.

Men han erkender, at det er en lang - men nødvendig - proces at få fat på de yngre.

- Hvis vi ikke prøver at nytænke og nyskabe kirken, får vi ingen unge med i menighedsrådene. På den måde ender det med, at kirken dør stille og roligt, siger Thomas Patrick Ingemansen.

26-årige Mike stiller op: 'Vi har et ansvar'

26-årige Mike Straarup stiller for første gang op til et menighedsrådsvalg. I et håb om at gøre kirken mere synlig og nærværende i Askov Sogn tæt på Vejen.

- Der er kun ét sted at ændre det, og det er ved at starte selv, siger Mike Straarup.

Med børn i børnehaven vil 26-årige Mike Straarup gøre kirken mere relevant for unge familier. (Foto: Dennis Falkner Foto © Dennis Falkner Foto)

Så da han blev prikket på skulderen af provsten, blev han overbevist om, at han skulle bruge noget af sin tid på kirkeligt arbejde.

- Jeg har børn i børnehave og et helt almindeligt 8-16 liv, som skal hænge sammen. Og der vil jeg gerne give mit besyv med, hvordan folkekirken kan spille en rolle, siger Mike Straarup.

Biskoppen i Viborg Stift, Henrik Stubkjær, erkender, at det er svært at lokke unge ind i kirken. Derfor mener han, at kirken skal være bedre til at kontakte de unge forældre, når de kommer til kirkelige arrangementer.

- De kender livet med konfirmander og babysalmesang, så jeg tror, vi skal smide lidt af forsigtigheden væk og prikke dem på skulderen, siger Henrik Stubkjær.

Truer med at affolke folkekirken nedefra

Når der i dag er valg til landets knap 1.700 menighedsråd, er der 12.000 pladser, som skal besættes af frivillige. Men i flere sogne er der ikke frivillige nok til at besætte alle pladser.

Bureaukrati, hvor medlemmerne skal lave alt fra arbejdspladsvurdering, økonomistyring til fredningsarbejde fylder meget i menighedsrådsarbejdet. Og det får mange til at droppe tanken om at bruge sin tid på arbejde i kirken.

Derfor mener Bent Meier Sørensen, der er professor i filosofi og ledelse ved CBS, at der er brug for en reform ved at flytte tunge og administrative opgaver, så man i højere grad appellerer til yngre medlemmer af folkekirken.

- Det er et kæmpestort problem, og det truer med at affolke folkekirken nedefra, så det kun er ældre medlemmer, som er aktive, siger Bent Meier Sørensen.

Og med en gennemsnitsalder på 61 år er der for alvor brug for at få ændret på sammensætningen i rådene. Ellers risikerer man ifølge professoren at ende i en ond cirkel.

- Det er helt forfærdeligt for folkekirkens langsigtede mulighed for at udvikle sig og engagere medlemmerne, siger Bent Meier Sørensen.

Nej, man behøver ikke kunne biblen udenad

Ifølge 26-årige Mike Straarup skal kirken være for alle - også for dem, som ikke selv opsøger den.

- Jeg er hverken den stærke bibelkyndige eller faste kirkegænger med store teologiske overvejelser, men når der er nogen, der gerne vil høre på, hvad vi unge kan gøre med kirken og kirkerummet for at gøre det mere relevant for sognets beboere - det vil jeg gerne være med til, siger Mike Straarup.

Thomas Patrick Ingemansen har haft sin gang i kirken, siden han var dreng. Han er ikke vokset op i en stærkt troende familie, men siden han var ti år gammel, har han spillet orgel og sunget i kirkekoret.

Og det har givet ham et naturligt forhold til kirken. For man behøver ifølge Thomas Patrick Ingemansen ikke at være stærkt troende for hverken at komme i kirken - eller stille op til et menighedsråd.

I stedet skal man have lysten til at skabe et lokalt fællesskab.

- Det er en udfordring, at mange tror, at man skal være religiøs og kunne biblen forfra og bagfra. Men du skal bare have lyst til at gøre en forskel for dit lokalområde, og så behøver du ikke være troende - du skal bare være et menneske med kristne værdier, siger han.

Tog et år at få kirken på Facebook

Sammen med flere af de andre yngre medlemmer af menighedsrådet i Faaborg måtte Thomas Patrick Ingemansen kæmpe for at få kirken på Facebook.

- Langt størstedelen af menighedsrådet er ikke på Facebook, så de var ikke hooked på idéen. Det endte med at tage et år at få det gennemført, siger han.

Nu er kirken på Facebook, og en afstemning om Jim Lyngvilds billeder i Helligåndskirken fik over 8.400 stemmer, 167 delinger og 248 kommentarer.

- Facebook rammer bredt. Det er både den yngre generation, der er på Facebook, men også supermange af vores faste og trofaste kirkegængere synes, det er hyggeligt, siger han.

Det er nemlig de unge, som kan være med til at skabe en kirke, der får andre unge til at kunne genkende sig selv i kirken.

Og det er nødvendigt at gøre noget nu, lyder det fra den unge menighedsrådsformand.

- Vi er nødt til at lave en lille reformation og sørge for, at kirken også er her om 20, 30, 40 og 50 år, siger Thomas Patrick Ingemansen.

Facebook
Twitter