For fire måneder siden åbnede dyrlæge Lise Svejgaard et katteinternat i Viborg.
Hun regnede med at skulle modtage op mod 250 katte om året. Men allerede nu er der kommet 450 katte.
- Jeg er vildt overrasket over, hvor mange katte, der bliver dumpet. I papkasser. Smidt ud af en bil. Til en uvis skæbne, siger Lise Svejgaard.
Dyrlægen er fortørnet over, at mange anskaffer sig en killing uden at tænke over, hvad det koster og kræver.
- Når katten bliver besværlig, koster penge eller strinter indenfor, fordi den ikke er neutraliseret (steriliseret/kastreret, red.), så finder de alternative veje til at komme af med den. Det vidner om, at der stadig er en del mennesker, der ikke regner en kat for noget, siger Lise Svejgaard.
For få steriliserer katten
Internatet i Viborg er ikke ene om at blive overstrømmet af katte.
Dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse, der driver otte internater, havde ved udgangen af juli modtaget i alt 1.525 katte og killinger.
Dermed er rekorden fra oktober 2014 slået, hvor internaterne modtog 1.246 katte.
Både dyreværnsorganisationer og dyrlæger har længe ønsket en kattelov, der pålægger ejeren at registrere sin kat og få den ID-mærket med en chip. På samme måde som det er lovpligtigt for hunde.
- Jeg mener, at katte skal sidesættes med hunde. Vi ser mange tamme katte, som nogen på et tidspunkt har elsket og taget sig af. Af en eller anden årsag er de pludselig i vejen, og da kattene ikke er mærket, kan vi ikke finde ejeren, siger Lise Svejgaard.
Hun bakkes op af internatleder Birgit Karlsen fra Brande Internat.
- Det er nødvendigt, at vi får et katteregister, som forpligter ejerne til at mærke og registrere deres katte. Og så skal flere katteejere huske at få katten steriliseret, inden den bliver kønsmoden. Det ville hjælpe kolossalt på mængden af katte i Danmark, siger hun.
Forhandling om ny dyreværnslov
Til oktober skal politikerne på Christiansborg forhandle en ny dyrevelfærdslov.
Den aktuelle katterekord gør, at Dansk Folkeparti, der i årevis har arbejdet for at få en kattelov, igen vil fremsætte et forslag.
Det fortæller partiets dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard.
- Der bliver født mange katte, især efter en varm sommer. Så en registrering vil være godt, men også en steriliseringsordning, siger hun og understreger, at hun dog endnu ikke kan svare på, hvordan sådan en ordning kan fungere i praksis.
Socialdemokratiets nye dyrevelfærdsordfører, Anders Kronborg, er indstillet på at finde en løsning.
- Konkrete forslag diskuterer vi meget gerne, siger han og lover, at han vil tage kontakt til Dyrenes Beskyttelse og andre dyreværnsorganisationer for at høre deres råd og vejledning.
Udmeldingerne glæder internatleder Birgit Karlsen i Brande.
- Problemet har regelmæssigt været oppe i de 22 år, jeg har været med. Jeg håber, at tiden snart er moden til mere politisk opbakning, siger hun.