54-årig har foræret sin sæd væk til barnløse: Nu skal han betale 25.000 kroner i bøde

Henrik har gratis leveret sæd til kvinder uden at have sex med dem, men ifølge retten er det i strid med loven.

- Jeg ser ikke mig selv som sæddonor. Jeg ser mig selv som Henrik, som har nogle børn, og så har jeg nogle, som jeg har hjulpet til at få nogle børn, siger den 54-årige Henrik, der er far til 18 - snart 19 - børn. (Foto: © Dr)

54-årige Henrik fra Midtjylland er i dag blevet dømt i en usædvanlig sag.

I sagen er han tiltalt for i mindst fem tilfælde frivilligt at have doneret sin sæd til kvinder.

Det er ifølge Retten i Herning ulovligt, da det er et brud på vævsloven, og han skal betale en bøde på 25.000 kroner. Hvis han ikke betaler bøden, skal han 14 dage i fængsel.

Retten lagde til grund, at vævsloven kræver tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis man distribuerer sæd. Retten lagde også vægt på, at Henrik havde tilrettelagt leveringen af sæd med en vis systematik: Han havde i en periode en hjemmeside, hvor han kom i kontakt med kvinderne.

Derudover blev der også lagt vægt på, at det blandt andet kan forringe mulighederne for at sikre sporbarhed og have konsekvenser for patientsikkerheden.

Han erkender, at han har videregivet sin sæd. Men han mener ikke, han har gjort noget ulovligt.

For Henrik er det nemlig ikke bare sæddonation - det er en anden måde at være familie og far på, forklarer han.

Hvis Henrik havde haft sex med kvinderne, var der ikke noget juridisk problem. Men når sæden bliver aflevet i en sprøjte, så er det et brud på vævsloven.

Den siger, man skal være godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed for at måtte distribuere menneskelige celler og væv - også sæd.

Loven skal blandt andet sikre, at sæddonorer ikke giver arvelige sygdomme videre, at der er styr på de juridiske forpligtelser i forhold til barnet, og at man ved, hvor mange børn, hver enkelt donor får.

Har tidligere betalt bøde

Henrik har mødtes med kvinderne og givet frisk sæd til dem i en sprøjte, som de så selv kunne sprøjte op.

- Hvis det havde været heteroseksuelle kvinder, så kunne det være, at vi havde haft sex. Men nu er det jo sådan, at de fleste af de her kvinder er lesbiske, og lesbiske har jo i sagens natur ikke sex med mænd, og det har jeg valgt at respektere, siger han.

Kvinderne får forældremyndigheden, men han holder kontakten med dem og børnene. Han tager heller ikke penge for at donere sæd til kvinderne.

Han har tidligere betalt en bøde på 25.000 for at overtræde vævsloven. Det var i 2017.

Henrik fremstår kun med fornavn efter eget ønske, men hans fulde navn er redaktionen bekendt.

Anklager er tilfreds med dom i usædvanlig sag

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er specialanklager Jens Severinsen tilfreds med dommen.

- Det er en ret speciel sag, som vi ikke har ret mange i af i Danmark på nuværende tidspunkt, og der synes jeg, det er vigtigt at få statueret, at det, der er rejst tiltale for – nemlig privat sæddonation – er ulovligt, siger han.

Retten har fastsat en bøde på 25.000 kroner. Det er lavere, end det anklagemyndigheden lagde op til, nemlig en bøde på 40.000 kroner.

- Det er jo altid en skønssag, og der er ingen praksis på området, der er rigtig god at læne sig op ad. Dommeren har valgt et niveau, der er lidt lavere, og det er vi fuldt tilfredse med, siger Jens Severinsen.

Opdateret kl. 10.52 med dommens begrundelse.

Opdateret kl. 11.15 med kommentarer fra anklagemyndigheden.