65 langtidsledige i job på under et år: Nu ser Anne fra Struer lyst på fremtiden

Småjob er med til at få langtidsledige i arbejde i Struer.

Anne Lassen har gennem de seneste 12 år gået ledig i sammenlagt omkring seks år.

- Det var trist, tomt og ikke motiverende, siger Anne Lassen.

Men efter en målrettet indsats er det med hjælp fra Jobcentret i Struer Kommune lykkedes at komme i job i SuperBrugsen i Struer.

- At stå op og yde noget, er den bedste følelse, der er. Den har jeg manglet. Bare det med at vide, at der er nogen, som er afhængig af en, fordi man skal komme, det er dejligt, siger Anne Lassen.

I februar fik Struer Kommune 1,5 millioner kroner fra en projektpulje hos Beskæftigelsesministeriet. Pengene er især gået til at sætte fokus på ledige, der er svære at få i job.

- Vi har givet dem noget ekstra tid og talt mere med borgerne om, hvordan de kan kigge på sig selv som en ressource i stedet på de ting, de ikke kunne i forvejen, fortæller Anette Jul Mortensen, der er jobcenterchef i Struer Kommune.

Godt for borger og kommune

Beskæftigelsesministeriet har for 2018 afsat 20 millioner kroner til en pulje, som giver kommunernes jobcentre bedre kort på hånden til at få ledige i arbejde.

På knap et år har Struer Kommune forvandlet dem til 65 job eller småjob til borgere, som har en baggrund med over tre år på kontanthjælp. Det svarer til cirka 23.000 kroner per borger i job.

Og det regnestykke glæder Grethe Hestbech (SF), formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune.

- Nu snakker vi statistikker og tal. Men tænk på alle de mennesker, der får et meningsfyldt job. Og får en bedre hverdag ved, at de er med og ikke bliver jagtet for, at de skal dit og dat. Nu får de lidt ro, og kan komme med i samfundet, siger Grethe Hestbech.

I 2019 har Beskæftigelsesministeriet har afsat 100 nye millioner, som flere kommuner kan få gavn af. Blandt andet fordi ministeriet kan se, det har virket rundt om i kommunerne.

- Det er et beskedent beløb for at bringe folk tættere på arbejdsmarkedet, og det er en menneskelig god nyhed for dem, der kommer ind på arbejdsmarkedet. Men kommunen sparer også penge i forhold til folk, der går fra kontanthjælp og kommer til at betale skat, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Starter i små job

Tanken er, at mange virksomheder har faglært personale, hvor nogle af opgaverne kan varetages af ufaglærte i småjobs på 5-10 timer om ugen.

Centerleder i Struers jobcenter Anette Jul Mortensen roser samarbejdet med virksomhederne.

Ifølge hende er nøglen til succesen, at jobcentret og virksomhederne samarbejder om at finde opgaver, som ufaglærte kan løse lige så godt som faglærte.

Et småjob består af arbejdsopgaver, der ikke kræver en uddannelse. Derfor har kommunen bedt lokale virksomheder, der mangler hænder, om at finde opgaver, som ufaglærte kan overtage, så de andre medarbejdere får mere tid til specialistopgaverne.

- Virksomhederne har lavet et inspirationskort til, hvilke opgaver man kan løfte ud af det, som den faglærte skal lave, og over i et småjob, som vi kan tilbyde en anden, siger Anette Jul Mortensen.

Andre skal lære af Struer

Resultaterne fra Struer har vakt opsigt i Beskæftigelsesministeriet, og derfor vil de nu dykke ned i, hvordan blandt andre Struer Kommune har grebet det an, når de i februar evaluerer kommunernes resultater.

- Der er ingen tvivl om, at jobcentrene rundt om i Danmark kan blive bedre til at lære af hinanden, siger Troels Lund Poulsen.

Fra den 1. september fik Anne Lassen erstattet sin praktik til en læreplads, så hun om få år er salgsassistent.

- Jeg er glad, når jeg kommer hjem. Jeg har mere overskud til mine to piger, og det hjælper mig til at undervise dem i, at det er vigtigt, du står op og kommer afsted, for det skal jeg også, siger Anne Lassen.

- Nu ser jeg lyst på fremtiden, og håber jeg kan blive her til den dag, jeg skal på pension, siger Anne Lassen.