Egentlig har Anya Roskjær Knudsen fra Aalborg ikke længere corona.
Men hun er træt. Det kniber med koncentrationen, og hun har svært ved både at smage og lugte forskellige ting.
- Jeg har det ikke godt. Hverdagen er blevet hårdere. Det er både fysisk, men også psykisk, forklarer hun.
Hun er ikke alene. Langt fra.
Faktisk er der så mange patienter, der oplever senfølger, at de senfølgeklinikker, der skal hjælpe dem, har svært ved at følge med.
Ventetiden vokser uge for uge
Anya Roskjær Knudsen må vente over en måned på den første telefonkonsultation hos senfølgeklinikken på Aalborg Universitetshospital.
Og lige nu vokser ventetiden med en uge hver uge, oplyser Region Nordjylland.
- De tider, vi tilbyder, bliver ret hurtigt brugt, forklarer ledende overlæge på lungdemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, Steffen Helmer Kristensen.
Her regnede de med at skulle se 600 patienter med senfølger i hele 2021, men nu er vurderingen, at det bliver omkring dobbelt så mange.
Senfølgeklinikker i både Herlev, Aarhus, Odense og Bispebjerg melder også om travlhed. Det samme gælder landets eneste ambulatorie for forstyrrelser i smags- og lugtesans, Flavour klinikken i Holstebro.
Opgaven har vist sig større end forventet.
- Udfordringen er at finde rum og plads til en ny opgave - samtidig med at man kører fuld drift med alle de andre opgaver. Og når vi kører med speederen i bund, så er der ikke meget ekstra gas at give af, siger ledende overlæge på lungdemedicinsk afdeling, Steffen Helmer Kristensen.
På Odense Universitetshospital er ventetiden til senfølgeklinikken lige nu fem uger. På Herlev Hospital kan de akkurat overholde en ventetid på fire uger.
- Men det er kun i kraft af, at der er en del andre patienter, som ikke banker på vores dør på nuværende tidspunkt, siger Finn Rønholdt Hansen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Herlev Hospital.
- Der vil komme et behov for, at vi får organiseret os på en anden måde – og får finansieret os på en anden måde, siger han.
Danske Regioner: 'Vi har brug for mere viden'
Hos Danske Regioner anerkender næstformand Ulla Astman (S) travlheden på senfølgeklinikkerne.
Senfølgeklinikkerne er i gang med systematisk at indsamle viden om senfølger på tværs af regionerne. Det skal gøre fagfolk og politikere klogere på, hvilke problemer der er mest udbredt.
- Det er vanskeligt, og det er ubetrådt land for os alle sammen. Det kan godt være, at sygdomsbilleder og behandlingsformer kommer til at ændre sig. Så derfor er det vigtigt, at vi har en systematisk vidensopsamling. Når vi har den i hånden, er det også lidt nemmere at tilrettelægge tilbuddet herefter, siger Ulla Astman.
Regionerne skal ikke selv finde penge til behandlingen af senfølger. Corona dækkes af staten. Men mandskab kan blive et andet problem.
- Det, der lige nu bekymrer mig allermest, er, at det ser ud til, at langt de fleste behandlinger skal finde sted i lungemedicin, og det kommer jo til at presse vores lungemedicinere.
- Men vi følger det her tæt og er kun interesseret i at finde løsninger sammen med vores fagfolk, slår hun fast.