Advokat kritiserer varetægtsfængsling af afviste asylansøgere: "Det ligner en udmattelseskrig"

Otte beboere fra Udrejsecenter Kærshovedgård er fortsat varetægtsfængslede - med det formål at motivere dem til frivilligt at rejse tilbage til deres hjemland, mener advokat.

- Jeg har ekstremt stort fokus på at få hjemsendt de mennesker, der ikke har ret til at være i Danmark. Derfor håber jeg også, at vi i fremtiden kommer til at se noget lignende det her, sagde Inger Støjberg, da otte iranere blev varetægtsfængslet i starten af april. ARKIVFOTO (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

En gruppe iranere fra Udrejsecenter Kærshovedgård har fået forlænget deres varetægtsfængsling med fire uger.

Iranerne har i forvejen været frihedsberøvet i tre uger, efter at de blev hentet på Kærshovedgård af politiet i starten af april.

De afviste asylansøgere fik at vide, at det var for at fremstille dem på den iranske ambassade, så man kunne fastslå deres identitet som iranske statsborgere.

Men da varetægtfængslingen i denne uge blev forlænget, kom det frem på retsmødet, at det ikke kun var derfor, siger Daniel Nørrung, der er advokat for tre af iranerne.

- Min klient ville frivilligt lade sig frihedsberøve i tre uger, da der så måtte ligge et svar fra ambassadens undersøgelse. Men så sagde politiet, at det primære formål med forlængelsen er at motivere dem til frivilligt at rejse tilbage til deres hjemland, siger han.

Udmattelseskrig

Advokat Daniel Nørrung har valgt at kære kendelsen om, at iranerne fortsat skal være frihedsberøvede.

- Jeg mener simpelthen ikke, det er i orden, at man på den her måde forværrer forholdene yderligere for mennesker, som ikke er kriminelle, men som ganske enkelt bare er bange for at vende tilbage til deres hjemland, siger Daniel Nørrung.

I hans øjne virker de danske myndigheder pressede og rådvilde, i forhold til at de ikke kan få de afviste asylansøgere til at rejse hjem.

- Det har karakter af udmattelseskrig fra de danske myndigheder, når de bliver ved med at holde iranerne frihedsberøvede for at motivere dem til at forlade Danmark frivilligt, siger han.

Frihedsberøvelse virker ikke

Efter udlændingelovens §36, stk. 6 har myndighederne lov til at frihedsberøve og varetægtsfængsle afviste asylansøgere. Advokat Daniel Nørrung mener, at paragraffen har til formål at motivere dem til frivilligt at rejse tilbage til deres hjemland.

Men det virker slet ikke at varetægtsfængsle afviste asylansøgere for at få dem til at rejse hjem, påpeger Enhedslistens udlændingeordfører, Nikolaj Villumsen.

Han henviser til en embedsmandsrapport fra 2012, hvor der står, at Rigspolitiet ikke har anvendt frihedsberøvelse - dengang siden 2005 - da erfaringerne havde vist, at frihedsberøvelse ikke har den "ønskede motiverende effekt".

Spørgsmål til ministeren

På den baggrund stiller Enhedslisten nu flere spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Partiet ønsker blandt andet at få belyst, om politiet har ændret opfattelse.

- Hvor længe kan man frihedsberøve ifølge dansk lov - ene og alene for at fremme, at de rejser ud af landet, uden at de har gjort noget strafbart, spørger Nikolaj Villumsen.

- Det er et meget voldsomt indgreb over for nogle mennesker, der intet strafbart har gjort. Og indgrebet har formentlig ikke noget som helst formål. Det er dybt problematisk, siger han.

Inger Støjberg skriver i et svar til DR, at det er hendes "klare holdning, at udlændinge, der ikke har lovligt ophold i Danmark, skal udsendes hurtigst muligt".

- Men der er nogle udlændinge, som forhindrer udsendelsen ved at nægte at samarbejde med myndighederne. Det er helt uacceptabelt.

- I sådanne tilfælde kan det blive nødvendigt at foretage frihedsberøvelse for at lægge pres på den enkelte til at medvirke til udrejse. Det tror jeg kan motivere mange til at rejse hjem, da det klart og tydeligt viser, at det har benhårde konsekvenser, hvis man ikke samarbejder om udsendelse.

I forhold til udsendelser til Iran skriver ministeren, at "Danmark igennem længere tid har arbejdet på at etablere et samarbejde med Iran om hjemsendelse af iranske statsborgere uden lovligt ophold."

- Det er som led i dette samarbejde, at vi nu skrider til frihedsberøvelse over for nogle, som nægter at rejse hjem.

Facebook
Twitter