Æsler kan skræmme ulve væk - men ingen udnytter muligheden for at søge tilskud

Miljøstyrelsen giver støtte til at bruge æsler eller lamaer til at passe på får.

Æsler kan med bid og spark skræmme ulven væk fra en fåreflok. (Arkivfoto) (Foto: Brændesgårdshaven/handout © Scanpix)

Det er ikke kun ulvehegn og vogterhunde, der kan holde ulve på afstand fra får og andre husdyr.

Æsler og lamaer kan også hjælpe til.

- De både sparker og bider, fortæller miljøplanlægger i Miljøstyrelsen Lasse Jensen.

Miljøstyrelsen er klar til at yde tilskud, hvis man køber et æsel til formålet. Men følge styrelsen har ingen endnu benyttet sig af tilbuddet.

- Det ville være fint, hvis der var nogen, som ville gøre forsøg med vogteræsler. Det vil vi gerne give tilskud til, siger Lasse Jensen.

Berit Kiilerich er fåreavler i udkanten af Stråsø Plantage, hvor der har været flere ulveangreb, og hvor et nyt formodet ulvepar har slået sig ned.

Hun har ingen æsler, men er ikke afvisende over for at lade et æsel supplere de vogterhunde, hun bruger i øjeblikket.

- Det giver god mening, hvis man kan finde det rigtige æsel. Det skal være et æsel eller en lama, som har vogtet før, siger Berit Kiilerich.

Der er ingen erfaringer med vogteræsler og -lamaer som værn mod ulve på dansk jord, men forsøg fra udlandet tyder på, at lamaer og især æsler er gode til at beskytte fårene. Æslets spark og bid kan nemlig skræmme ulven væk, lyder det fra Miljøstyrelsen.

- Hvis en ulv brækker et ben, fordi den er blevet sparket af et æsel, så kan det være et spørgsmål om liv og død, fordi ulven er afhængig af at kunne fange mad, siger Lassen Jensen.

Skal gøres på særlig måde

Der må dog ikke gå for mange æsler sammen med fåreflokken.

- Så sker der det, at æslerne begynder at socialisere med hinanden, og så passer de på hinanden i stedet for at passe på fårene, forklarer Lasse Jensen og uddyber:

- Hvis der derimod kun er få æsler, socialiserer de med fårene og bliver en del af fåreflokken og får en beskyttertrang og forpligtelse overfor fårene, så de passer på dem.

Modsat ulvehegn, der skal vedligeholdes og have strøm, eller vogterhunde, der skal passes og plejes, er æsler og lamaer måske nemmere metoder til at holde ulven væk, forklarer Lasse Jensen.

- Æsler og lamaer bliver sat ud sammen med de husdyr, de skal beskytte, og så passer de rimelig meget sig selv.

Selv om Berit Kiilerich umiddelbart er positiv, gør hun sig dog flere overvejelser, inden hun anskaffer sig et vogteræsel.

- Jeg ved, der er erfaringer med æsler i England, men jeg kender også til tilfælde, hvor æslerne har været voldsomme over for fårene og for eksempel sparket lammene ihjel, siger hun.

Miljøstyrelsen tilbyder hjælp til at finde æsler eller lamaer, der kan beskytte får, hvis man bor i området i Vestjylland, hvor fårene er i fare for at blive angrebet af ulve. Det gælder et 330 kvadratkilometer stort område, der går fra Holstebro, vestpå til Vemb, sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro.

FacebookTwitter