Akademikere kan få bedre job ved at flytte væk fra København

Ny undersøgelse viser, at flest akademikere i hovedstaden arbejder i job, de er overkvalificeret til.

Civilingeniør Lene Jensen forlod sidste år København til fordel for et job som administrationschef hos Struer Forsyning. Det er der ifølge Lene Jensen langt flere udfordringer i. (Foto: Mette Skov-Jensen- DR P4 Midt & Vest)

I København er hver femte akademiker nødt til at arbejde i en stilling, som akademikeren faktisk er overkvalificeret til. I Midt- og Vestjylland derimod er det kun hver tiende akademiker.

Det viser en ny analyse, som Momentum, Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, har lavet.

Momentum har kommune for kommune undersøgt, hvilke stillinger akademikere er ansat i. Og her viser det sig, at i hovedstadsområdet har mange med en lang videregående uddannelse et job, som de faktisk er overkvalificeret til. Det gælder blandt andre ingeniører og jurister.

Akademiker: Flere udfordringer i Struer

Struer Kommune er ifølge Momentum den kommune, hvor den største andel af højtuddannede har stillinger, der passer til deres uddannelsesniveau.

En af dem er civilingeniør Lene Jensen, der i november sidste år forlod København til fordel for et job som administrationschef hos Struer Forsyning.

- Jeg havde et job i København, hvor det til sidst handlede mere om drift end udviklingsopgaver. Det var der ikke mange udfordringer i. Jeg kiggede mig derfor om efter et job og det kunne have været hvor som helst. I Struer var så en stilling, der passede til mig, fortæller Lene Jensen.

En stor arbejdsplads kan give ensformigt arbejde

Hos Struer Forsyning har Lene Jensen fået muligheden for at skifte til et nyt forsyningsområde, nemlig el, og er blevet ansvarlig for et nyt handelsselskab på el. Struer Forsyning er et lille selskab med omkring 30 ansatte.

Havde Lene Jensen fået en tilsvarende stilling hos eksempelvis Hovedstadens Forsyningsselskab, var hun havnet på en arbejdsplads med 1000 ansatte.

Men størrelsen på arbejdspladsen er ikke det vigtigste, mener Lene Jensen.

- En stor arbejdsplads er ikke som udgangspunkt bedre. Måske risikerer man endda at ens arbejdsopgaver bliver mere ensformigt, siger civilingeniør Lene Jensen.

Akademiker: Led efter et job, hvor der er udfordringer

Så Lene Jensens råd til de akademikere, der gerne vil bruge deres uddannelse til noget større er:

- Led efter det job, hvor der er udfordringer. Og har du mulighed for at gøre som mig og flytte efter det, så synes jeg du skal gribe chancen, når den kommer.

Ifølge analysen fra Momentum er det især akademikere med en uddannelse indenfor kunstens verden, der har svært ved at finde et job, de er kvalificeret til.

FacebookTwitter