Aldrig har de været færre: Hjemmeværnet udsprang af modstandsbevægelsen

Det er 70 år siden, Hjemmeværnet blev etableret. Dronningen kommer til parade.

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hjemmeværnet fejrer i dag 70 års fødselsdag, og det fejres over hele landet.

Blandt andet i Nymindegablejren i Nørre Nebel, hvor Dronning Margrethe og Kronprins Frederik kommer til parade og reception.

Men der skal ikke råbes hurra for tilslutningen af frivillige.

For antallet af medlemmer i Hjemmeværnet er på landsplan gået støt nedad siden 1980'erne, hvor styrken var på sit højeste med knap 75.000 medlemmer.

Mens den militære organisation bløder i det meste af landet, er kurven dog fladet ud i det midt- og vestjyske.

Og oberstløjtnant Per Nikolajsen, der er chef for hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, håber, man snart vil se samme billede i resten af landet.

- Det er en nedadgående kurve, som vi er ved at få knækket. Forhåbentlig er den på vej ind i en stigende kurve i fremtiden, siger han.

Ifølge ham er der nemlig god grund til, at styrken snart bliver større.

- Befolkningen er måske ved at få øjnene op for, at hvis vi skal bevare det gode demokrati, vi har, er vi også nødt til at have en robust sikkerhed, siger han og uddyber:

- Her bidrager Hjemmeværnet utrolig meget til den sikkerhedsmæssige situation.

Cirka 1.400 af de 14.000 aktive i Hjemmeværnet er i Midt- og Vestjylland. Den samlede styrke, som både består af de aktive og reserver, er på knap 45.000 medlemmer.

Nye opgaver efter forsvarsforlig

Medlemmernes opgaver er blevet mere attraktive i takt med, at Hjemmeværket har fået flere militære opgaver efter Forsvarsforliget fra 2017 fremfor blot at varetage opgaver som færdselsregulering ved sportsarrangementer og koncerter.

- Det er også meget værdsatte opgaver, vi løser for politiet her i landsdelen, men de militære opgaver er hovedparten af det, vi laver, siger Per Nikolajsen.

De militære opgaver går primært på bevogtning, for eksempel ved midlertidige militære områder og for det øvrige forsvar.

Hjemmeværnet ser dog også en udfordring, som de ikke skulle tage stilling til for 30 år siden, da styrken var på sit højeste.

- I dag skal alt registreres, måles, vejes og rapporteres. Det tager lidt af glæden og gnisten væk fra vores kompagnier, siger Per Nikolajsen og uddyber:

- Der bliver mindre tid til uddannelse og træning, så det skal der være mindst muligt af, så de frivillige i Hjemmeværnet kan komme ud og øve sig, træne og blive gode soldater.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk