Allerede fire år forsinket: Åbningen af nyt supersygehus udskydes yderligere

Forsinkelsen kommer til at koste 110 millioner kroner.

Oprindeligt skulle dørene til supersygehuset være åbnet i 2017. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Det nye supersygehus i Gødstrup nær Herning skulle være åbnet i efteråret. Nu lyder meldingen, at dørene ikke bliver åbnet før i det nye år.

Oprindeligt skulle det have stået klar i 2017, og dermed er det nu mindst fire år forsinket. Første spadestik til byggeriet blev taget i 2012, så i alt har supersygehuset været ni år undervejs.

- Som landet ligger nu, kommer vi ikke til at have et helt klar hospital i år. Vi når ind i 2022, før vi er helt på plads, siger Poul Michaelsen, hospitalsdirektør ved Hospitalsenheden Vest.

Det betyder, at regionshospitalerne i Herning og Holstebro, som supersygehuset erstatter, skal vente længere, før de kan rykke til de nye lokaler.

Planen er, at regionshospitalet Holstebro rykker som det første. Dernæst er det Hernings tur. På den måde sikrer man, at der stadig er et akuthospital i Herning under flytningen og opstarten.

Indtil videre lader flytningen dog vente på sig.

En præcis dato for indvielsen regner hospitalsdirektøren med at melde ud i slutningen af måneden.

- Status er, at vi arbejder på højtryk for at få alt på plads. Som lovet kommer vi med en tidsplan i udgangen af august, siger Poul Michaelsen.

En dyr efterregning

Regningen for den seneste forsinkelse løber op i 110 millioner kroner, lyder det fra Hospitalsenheden Vest.

Det skyldes til dels, at der kommer til at være en periode med dobbeltdrift, fordi de nuværende sygehuse, som skal rykkes til supersygehuset, må vente yderligere med at flytte.

De penge skal findes et sted, men ifølge Henrik Gottlieb Hansen, der er formand for Region Midtjyllands hospitalsudvalg, skal det ikke gå ud over det nye hospitals driftsbudget.

- Får hospitalet en så stor ekstra udgift, har de kun en mulighed for at gøre noget ved det. Det er ved at skære ned på aktiviteter og personale. Og det er ikke en god start, siger Henrik Gottlieb Hansen.

I stedet ønsker han, at pengene skal findes i Region Midtjyllands budget. Helt præcist hvordan kan han endnu ikke sige.

Sygehusansatte er 'voldsomt bekymrede'

Udmeldingen fra formanden for hospitalsudvalget er dog ikke nok til at berolige sygehuspersonalet, som ifølge næstformanden i hospitalsenhedens samarbejdsudvalg er 'voldsomt bekymrede'.

- Det kommer til at gå ud over de ansatte i Hospitalsenheden Vest, at sygehusbyggeriet igen bliver udsat og får en ekstraregning på 110 millioner kroner. Jeg er voldsomt bekymret, siger lægesekretær Christina Kildevang, der som næstformand i samarbejdsudvalget repræsentant for samtlige ansatte.

Budgettet på supersygehuset er i forvejen presset, fordi man løbende har været nødt til at finde besparelser på 650 millioner kroner.

Christina Kildevang påpeger, at hospitalet allerede har effektiviseret rigtig meget på driften, så hvis der skal spares yderligere, er der efter hendes vurdering kun budgettet for lønudgifter at tage af.

De ansatte har derfor inviteret formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til dialogmøde senere i denne måned.

Forsinkelsen af supersygehuset i Gødstrup er ikke det eneste supersygehus, der er længe undervejs. Blandt andet også supersygehuset i Aalborg, der skulle stå klar i 2023, har været udsat for forsinkelser.

Opdateret 12. august klokken 8.38 med kommentar fra næstformanden for samarbejdsudvalget i Hospitalsenheden Vest, Christina Kildevang.

Opdatering 12. august klokken 11. 40: Hospitalsenheden Vest har efter udgivelsen af denne artikel påpeget, at de undervejs i hospitalsbyggeriet har lavet en ny tidsplan for sygehuset. I den tidsplan fremgår det, at sygehusbyggeriet forventes færdigt i 2020. Derfor mener Hospitalsenheden Vest blot, at sygehuset er et år forsinket og ikke fire år, som DR Nyheder fortæller i artiklen.

Facebook
Twitter