Anette er én af få på seniorførtidspension: 'Jeg tror ikke, nogen kender den'

Modsat mange andre fik Annette Friis seniorførtidspension, fordi hun havde slidgigt.

Simple gøremål i hverdagen, som for eksempel at få strømper på, gøre rent og gå en lille tur, er en udfordring for 63-årige Anette Friis fra Bording.

Hun lider af slidgigt, og derfor er hun meget afhængig af både et skohorn, en rollator og sin mand.

- Det gør ondt. Jeg føler faktisk, at jeg er meget slidt. Det er jeg ked af. Jeg kan lave lidt håndarbejde og se lidt fjernsyn, men jeg føler mig virkelig træt, siger hun.

På grund af sygdommen fik Anette Friis for et år siden seniorførtidspension. Smerter i hoften, skulderen og nakken betød, at hun var tvunget til at lægge et aktivt arbejdsliv bag sig. Nu er selv indkøbsture og lægebesøg en udfordring.

- I Bilka kan jeg faktisk ikke engang holde til at gå ind i tøjafdelingen, forklarer hun.

Inden Anette Friis fik seniorførtidspension, var hun blandt andet syerske og arbejdede på en vindmøllefabrik, og senere arbejdede hun i hjemmeplejen.

- At sidde og sy ved en overlock i 23 år gør jo noget ved ens skulder, ryg og lænd. Jeg har nok holdt den kørende i mange år. Jeg har tit haft ondt i lænden, men har ikke tænkt, at det var noget.

Derfor er hun glad for at kunne trække sig fra arbejdsmarkedet fire år inden, hun kunne gå på folkepension.

- Selvfølgelig var jeg ked af at komme ud af arbejdsmarkedet. Men så kom jeg i tanke om, at efter 50 år har jeg også gjort min pligt, siger hun.

'Hvad vil du leve af?'

I Anette Friis' tilfælde hjalp hendes fagforening med at få tilkendt førtidspensionen. Men det er langt fra alle nedslidte danskere, der får samme løsning.

På fem år har 1.441 danskere fået seniorførtidspension. Det er under 20 procent af det antal, som Finansministeriet i 2011 stillede i udsigt, da et politisk flertal vedtog efterlønsreformen.

- Jeg tror ikke, folk er klar over, at det findes. Da jeg blev sygemeldt, spurgte min læge: 'Jamen hvad vil du så leve af?’. Der havde jeg jo fået min efterløn udbetalt. Det slog mig da lidt, siger Anette Friis.

I dag har hun vænnet sig til ikke at skulle på arbejde.

- Jeg er jo ikke én der bare sidder. Jeg elsker jo at have folk omkring mig.

Facebook
Twitter