Anika arbejder gratis: Det giver mig enormt meget at være frivillig

Danske unge er europamestre i frivilligt arbejde, viser tal fra EU.

Anika Nørager fra Herning er en af de danske unge, der gerne arbejder frivilligt. Billedet er fra Nepal, hvor Anika blandt andet gav et nap med på et børnebibliotek. (Foto: © PRIVATFOTO)

Fire til fem timer om ugen er 27-årige Anika Nørager frivillig i en madklub for børn i Herning. Anika laver mad sammen med piger i alderen 12 til 14 år, men hen over køkkenbordet bliver der også tid til fortrolige samtaler om de ting, som pigerne tumler med i hverdagen.

- Det giver mig enormt meget at være frivillig. Jeg får et helt specielt bånd til børnene, siger Anika Nørager.

Mange unge gør som Anika. Bruger nogle timer hver uge på frivilligt arbejde.

Faktisk er danske unge europamestre i frivilligt arbejde, skriver KL's nyhedsbrev Momentum. De har set nærmere på en Eurobarometer-undersøgelse, der involverer 10.927 unge mellem 15 og 30 år i EU-landene. Den viser, at 39 procent af de unge i Danmark har arbejdet frivilligt inden for det seneste år.

Tallene glæder Mads Roke Clausen, der er formand for Frivilligrådet.

- Den her undersøgelse viser, at de unge er meget engageret i det samfund, som de bor i og virkelig stiller op og gør en forskel, siger han.

Anika Nørager fra Herning har også været frivillig i Nepal for VCD Nepal, Volunteer for Community Development. Her arbejdede hun gratis for en lokal farmer samt på et børnebibliotek.

- Jeg kan godt lide at komme ud blandt folk. At gøre noget, hvor man føler, at man gør en forskel.

I slutningen af 2017 arbejdede Anika Nørager tre måneder som frivillig i Nepal hos den nepalesiske landmand Gurung Daai. (Foto: © PRIVATFOTO)

I Madklubben i Herning handler det i høj grad også om samvær for Anika Nørager.

- Kontakten med de unge mennesker er helt specielt. De unge bruger mig som en tryghedsperson, én de kan stole på. Det er meget givende at være rollemodel, siger hun.

Mads Roke Clausen fra Frivilligrådet mener, at Eurobarometers undersøgelse blandt andet dræber myter om, at de unge skulle være mere selvoptagede.

- Den tegner et billede af nogle engagerede unge, som ikke bare snakker, men stiller op og gør noget. De får erfaringer, som de kan bruge senere i deres liv og får en glæde ved at hjælpe andre, siger Mads Roke Clausen.

Anika Nørager opfordrer gerne andre unge til give et frivilligt nap med. Men det skal være af lyst, ikke for at pynte på CV'et.

- Unge skal ikke være frivillige, hvis det kun handler om at få CV'et til at se godt ud. For så får de ikke den gode oplevelse og får ikke noget ud af det personligt, siger hun.

De danske unge deler førstepladsen på EU’s frivillighedsbarometer med Irland.

Dernæst følger Tyskland og Holland med 37 procent af de unge, der svarer ja til at have lavet en frivillig aktivitet i løbet af det sidste år. I bunden ligger Finland med 17 procent.