Anklager i retssag om gruppevoldtægt: Det er en stor overraskelse, de bliver frifundet

De fire tiltalte i sagen om en gruppevoldtægt er frifundet med mindst mulig margin. Anklager overvejer at anke sagen.

Voldtægtssager er ikke sort-hvide, lyder der fra anklager, Iben Bøttker. (Foto: © Troels Esmarch)

Det var med mindst mulig margin, at fire unge mænd i dag blev frifundet for at have gruppevoldtaget og bedøvet en 19-kvinde tilbage i december 2017.

- Vi er meget lettede, for det er, som de hele tiden har sagt: De har hverken dopet hende eller voldtaget hende, eller tvunget hende til noget som helst. Og det var det, de fik medhold i, så de er rigtig, rigtig lettede, siger Jacqueline Mwenesani, der er forsvarer for den 22-årige hovedtiltalte, som blev frifundet i retten i Herning i dag.

De tre dommere og tre nævninge mente, de tiltalte skulle kendes skyldig. Men de sidste tre nævninge afgjorde sagen, da de ikke fandt, at der var tilstrækkelige beviser.

For at en tiltalt kan blive dømt i byretten skal mindst fire nævninge og to juridiske dommere stemme for.

Frifindelse i hovedtiltalen om voldtægten kommer bag på anklageren i sagen.

- Jeg må jo tage til efterretning, at domstolen har vurderet sagen på den her måde. Men det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at det kommer som en stor overraskelse for os, at det ender sådan, siger anklager, Iben Bøttker.

Komplekst område

De fire mænd i alderen 22 til 26 år blev alle frikendt for at have voldtaget og bedøvet en 19-årig kvinde tilbage i december 2017.

At det blot var én nævning mere, som skulle have fundet de tiltalte skyldige for at ændre udfaldet af dommen, er ikke gået ubemærket hen hos anklageren.

- Det er med mindst mulig margin. Der er en grund til, at vi har rejst tiltale i den her sag, som vi mener har været utrolig alvorlig. Men voldtægtsager er bare ikke sort-hvide, siger Iben Bøttker og uddyber:

- I flere af forholdene har dommerne og nævningene været uenige om, hvordan man skal bedømme de her forhold. Det er vanskelige forhold, vi arbejder med. Vi er mennesker, og det er mennesker, som har vurderet den her sag i dag.

På spørgsmålet om det kan få konsekvenser for andre kvinder, som føler sig voldtaget, svarer Iben Bøttker:

- Nævningene har været uenige i deres bedømmelse i sagen og i nogle af forholdene har dommerne også været uenige. Så det viser med alt tydelighed, at vi har at gøre med et meget komplekst område, siger Iben Bøttker.

Overvejer at anke dommen

De tiltale blev dog alle fundet skyldige i at have optaget video og fotos af den nøgne 19-årige kvinde.

Samtidig blev den 22-årige hovedtiltalte kendt skyldig i en anden voldtægtssag fra 2013, hvor han blev dømt skyldig i voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje mod en tidligere kæreste i marts 2013 samt skyldig i en sag fra maj 2013, hvor han fotograferede en pige under 18 år på et 'ikke frit tilgængeligt sted'.

Billeder, som han derefter delte på Facebook og som ifølge anklageskriftet var utugtige og pornografiske.

Den 22-årige blev derfor idømt et år og fire måneders fængsel samt en betinget udvisning. En dom, han modtager, på trods af han nægter sig skyldig. Derudover skal han betale en erstatning på 10.000 kroner til den 19-årige kvinde.

I sagen om voldtægt mod en tidligere kæreste, er han dømt til at betale hende en erstatning på 35.000 kroner.

De tre andre mænd får dagbøder på henholdsvis 3 x 600 kroner, 8 x 600 kroner og 6 x 300 kroner for at optage og dele billeder. Den ene af mændene også for besiddelse af kokain.

Ifølge anklageren vil de nu gå hjem og gennemlæse de mere 1000 sider i sagen.

- Det er klart, at vi vil gå hjem og vurdere ankespørgsmålet. Men det er statsadvokaten, som skal tage stilling til det, siger anklager Iben Bøttker.