Anmeldelser om deling af nøgenbilleder er på vej til at slå rekord

Politiet modtager flere og flere anmeldelser fra ofre, der har fået nøgenbilleder delt ulovligt.

Frem til september i år er der på landsplan anmeldt 210 sager om uberettiget videregivelse af billeder. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Flere end nogensinde anmeldte i 2016 sager om uberettiget deling af nøgenbilleder, og tendensen lader til at fortsætte.

Det viser tal fra Rigsadvokaten.

I 2016 blev der på landsplan anmeldt 263 sager om deling af nøgenbilleder. I september i år var tallet allerede 210 sager. Fortsætter udviklingen, vil der blive anmeldt omkring 30 sager flere i år i forhold til sidste år.

- Vi kan ikke fjerne billederne fra nettet, men forhåbentligt kan en straffesag være med til at give ofret en oplevelse af, at det er en overtrædelse, som myndighederne tager alvorligt, og forsøger at håndtere i et strafferetsligt system, siger statsadvokat Jens Røn.

Han vurderer, at blandt andet omtale af sager er med til at få flere til at anmelde. Kriminalitetsformen er dog relativt ny, og det betyder, at politi og anklagemyndighed har en opgave med at teste retssystemet.

- Det kan for eksempel være, at man bruger de rigtig bestemmelser i straffeloven, og at man får afklaret ved domstolene, hvad er den rigtige straf i den her type sager, siger statsadvokat Jens Røn.

Antal anmeldelser pr. politikreds:

Det har en kæmpe effekt, at sager om ulovlig deling af nøgenbilleder på nettet bliver taget alvorligt, siger Charlotte Smerup, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

- Det har en stor indvirkning på ofrenes liv. De føler sig helt hæmmede af det her, og hvis de så endeligt begynder at blive taget alvorligt, kan de få kontrollen over eget liv tilbage. En kontrol, som de har mistet i lang tid, siger Charlotte Smerup.

Hun tror også, at den øgede fokus på problemet, får flere til at anmelde krænkelser.

- Vi kan se i vores antal henvendelser på Børnetelefonen, at det er fordoblet over de seneste to år, siger Charlotte Smerup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk