Anne-Sofie har ulven som nabo: Jeg er ikke bange, men vi har ekstra øje på børnene

En ulverapport skrevet af lokale i samarbejde med forskere bliver i aften præsenteret på et borgermøde i Vestjylland.

Anne-Sofie Hermansen bor syd for Idom, hvor flere ulve har været på spil. Hun har siden august deltaget i Projekt Ulvedialog. (Foto: PRIVAT)

33 borgere fra Idom og Råsted i Vestjylland har siden august deltaget i Projekt Ulvedialog sammen med forskere fra Aarhus Universitet.

Flere lokale er nemlig bekymrede over ulvens genindvandring i området.

Deltagerne har skrevet en rapport, som i aften bliver præsenteret på et borgermøde i Idom, hvor alle andre beboere i området også er inviteret.

- Det er vigtigt at komme til orde og få fortalt, hvordan det er at bo herude, hvor vi har ulven omkring os, siger Anne-Sofie Hermansen.

Hun bor på en landejendom syd for Idom sammen med sin mand og søn på to et halvt år, og hun er en af dem, der har været en del af Projekt Ulvedialog.

Her har Anne-Sofie Hermansen og andre borgere fra lokalområdet fået luft for deres bekymringer og spørgsmål i et åbent og respektfuldt rum, fortæller hun.

Derefter har forskere fra Aarhus Universitet bidraget med deres konkrete viden om ulve og forvaltningen af dem.

- Der er ikke en ensartet holdning i lokalområdet, men nu har vi fået et fælles udgangspunkt og en fælles viden at arbejde videre fra. Det havde vi ikke fra starten, siger Anne-Sofie Hermansen.

En del af rapporten, der bliver præsenteret i aften, handler også om en række banale råd til at omgås ulven, som forskerne har udpenslet ud fra borgernes bekymringer.

Rådene lyder for eksempel, at man ikke skal lade små børn være alene i skoven, og at man ikke skal løbe ture med høretelefoner på.

Fik selskab af ulve på løbetur

I februar mistede en landmand i Idom 21 får, der i løbet af en weekend blev dræbt af ulve. Også i Idom fik en kvinde selskab af to ulve på en løbetur i skoven.

Og de oplevelser påvirker lokale beboeres hverdag.

- Ulven ændrer den måde, vi bruger vores ejendom på. Jeg bor ikke i parcelhushave med hæk og havelåge, siger Anne-Sofie Hermansen.

Hvis hendes søn leger i haven, leger han også i skoven.

- Skoven er vores have - det er en udvidelse af, hvor vi bor. Så børn kan godt lege rundt, men vi har lige et ekstra øje på dem, siger hun.

Med Projekt Ulvedialog føler Anne-Sofie Hermansen, at hun har en stemme i forhold til myndighederne og vildtforvaltningen.

- Jeg er ikke bange for ulven, men jeg synes, det er væsentligt at få en stemme i debatten. Det er vigtigt at få et rum, hvor man bliver hørt, når man er bekymret - og det synes jeg, vi har fået, siger hun.

- Nu skal vi finde ud af, hvordan vi på den bedste måde kan tage de næste skridt i det her, siger Anne-Sofie Hermansen.

FacebookTwitter