Anonyme testkøbere afslører butikker: Unge under 16 år kan købe alkohol så let som ingenting

Alkohol & Samfund kalder det deprimerende, at lovgivningen ikke bliver overholdt.

Alkohol & Samfund har lavet en stikprøveundersøgelse, der viser, at i næsten syv ud af ti tilfælde lykkedes det mindreårige at købe alkohol i butikkerne. Modelbillede. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

16 ud af 17 butikker i Herning solgte alkohol til en 15-årig. Og i Horsens var det kun tre butikker ud af 16, der overholdt loven og bad om ID, da to 15-årige piger ville købe alkohol.

- Det gik let. Jeg havde en fornemmelse af, at det ville være nemt. Men at det var så nemt, synes jeg er lidt overraskende, siger Ida Bredkjær Thomsen, der er en af de to unge testkøbere, der forsøgte at købe især øl og alkoholsodavand i Horsens.

Hos interesseorganisationen Alkohol & Samfund, der stod bag testkøbene i Herning og Horsens, er følelsen en anden.

- Jeg synes, det er rigtig deprimerende, siger souschef Erik Linde.

Kun få butikker bad om ID

Undersøgelsen skulle vise, hvorvidt butikkerne efterlever lovkravet om, at de skal spørge om ID, hvis en ung under 16 år vil købe alkohol. Hvilket altså kun ganske få af de besøgte butikker og tankstationer gjorde.

- Vi har en lovgivning, som skal beskytte børn og unge mod alkoholproblemer. Når lovgivningen ikke bliver efterlevet, nytter den selvfølgelig heller ikke, siger Erik Linde.

I Herning var det den 15-årige Nikoline Rosenkilde, som var hyret som anonym testkøber. Hun besøgte blandt andet to Fakta-butikker. I den ene blev hun bedt om ID. I den anden kunne hun uden problemer købe en stor dåse Somersby øl med en alkoholprocent på 4,5 procent.

- Ekspedienten sagde ikke noget. Det er ikke særlig godt, at de ikke spørger, siger Nikoline Rosenkilde.

Flere steder i Horsens blev Julie og Ida Bredkjær Thomsen faktisk bedt om at vise ID.

- Så sagde vi, at det havde vi glemt derhjemme, og spurgte, om vi måtte købe alligevel. Så var der faktisk nogen, der sagde okay så.

Julie og Ida Bredkjær Thomsen er 15 år gamle og kunne sagtens få lov til at købe øl og breezere, da de var testkøbere for Alkohol & Samfund i Horsens. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Detailkæde: Vi mangler ID-kultur

Faktabutikkerne er en del af Coop-detailkæden, som også driver Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og Irma. Her er Jens Juul informationsdirektør. Han mener, det handler om, at medarbejderne ikke er vant til at spørge efter ID.

- Vi har ikke haft denne ID-kultur i mange år i Danmark, hvor det er naturligt at spørge efter ID, når man køber alkohol eller tobak. Men den er vi i fuld gang med at lave om og har over de seneste 12 måneder intensiveret vores indsats, siger Jens Juul.

Det handler om øget information til nye medarbejdere, skilte i frokoststuer og ved kasselinjer og badges, som medarbejderne bærer på tøjet.

- Vi bruger også selv anonyme shoppere, der tester vores egne butikker for at se, om det er muligt at købe tobak eller spiritus, fortæller informationsdirektøren i Coop.

Ønske om 18-års aldersgrænse for køb af alkohol

I 67 procent af de 240 butikskontroller, som Alkohol & Samfund har foretaget i 2017 og i år, solgte butikkerne alkohol til unge under aldersgrænserne.

- Det er deprimerende, at myndighederne ikke fører mere kontrol. Lovgivningen kunne også være nemmere, hvis man indførte en 18-års aldersgrænse i stedet for de to forskellige aldersgrænser alt efter alkoholprocent, siger souschef Erik Linde fra Alkohol & Samfund.

Organisationen er i dialog med butiksbranchen, politikere og myndigheder. De nylige stikprøvekontroller skal bruges til at lægge yderligere pres på parterne.

- Vi gør det, fordi vi i Danmark drikker alt for meget. Især vores børn og unge. Vi har en liberal lovgivning for salg og markedsføring, som ikke engang bliver overholdt. Det prøver vi at påvise ved at gå ud og finde ud af, hvordan lovgivningen fungerer, siger Erik Linde.

Ida og Julie Bredkjær Thomsen har meldt sig frivilligt som testkøbere, fordi de gerne vil undersøge, hvor stort problem, det er. Og være med til at stoppe salget til helt unge.

- Vi vil gerne sætte fokus på, at det er så nemt og så stramme op på det, siger Ida Bredkjær Thomsen.

Danske unge har rekord i druk

Danske unge har længe haft europarekorden i druk og fuldskab. Senest bekræftet ved en rapport i marts i år fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne 'Fuld af liv'.

Her blev 1.000 unge mellem 15 og 25 år spurgt til deres alkoholforbrug. 32 procent af de 15-16 årige svarede, at de havde været fulde mindst én gang den seneste måned. Det er mere end i noget andet europæisk land, hvor den tilsvarende gennemsnitlige andel er 13 procent.

- Når 16 ud af 17 butikker i Herning sælger alkohol, giver loven ingen beskyttelse af de unge, som loven ellers var tænkt til. Forretningsindehaverne skal være mere bevidste om, at her er en lovgivning, der skal overholdes, siger Erik Linde fra Alkohol & Samfund.

Foreningen fortsætter sine testkøb i hvert fald året ud.

Facebook
Twitter