Antallet af veterancaféer boomer: 'Et fristed, hvor jeg kan slappe af'

På tre år er antallet af veterancaféer i Danmark vokset fra to til omkring 40.

Danmarks næstældste veterancafé ligger i Skive og åbnede dørene i 2015. Veteranerne Preben Sloht (tv) og Christian Sølver er begge glade for, at antallet af veterancaféer vokser støt. (Foto: Torben Møller)

En summen af mennesker. Kaffe, der brygges. Det er lyden af café.

Sådan er det også i Veteran Café Skive, hvor lokalerne mere udgør et fristed for tidligere udsendte soldater.

- Det er et sted, hvor jeg får fred og ro. Hvor jeg kan slappe af sammen med gamle venner og kolleger. Her er jeg ikke nervøs for, hvad de andre vil spørge mig om, siger 62-årige Christian Sølver, der har været udsendt til det daværende Jugoslavien seks gange mellem 1993 og 2001.

Han nyder især, at der i veterancaféen ikke bliver stillet 'dumme' spørgsmål, som han kalder det.

- Mange udenforstående spørger 'Har du skudt?'. De vil gerne have blod. Det vil vi ikke, siger Christian Sølver, der selv mener, at det er de mange krigsfilm, der får folk til at spørge sådan.

- Skuespilleren kommer jo med i næste film, men det gør soldaten normalt ikke hos os, siger han.

Behov for flere veterancaféer

Landets første veterancafé åbnede i Silkeborg i 2007. Først i 2015 kom den næste, nemlig caféen i Skive. Siden er det gået stærkt. På bare tre år er antallet af veterancaféer vokset til omkring 40, viser en optælling fra Veterancentret og Veteranalliancen.

- Det er et tilbud, der vokser, fordi der er et behov, siger Steen Møller Petersen, næstformand i Danmarks Veteraner, som er den største veteranforening i Danmark.

- Danmark har i snart mange år sendt soldater ud. Langt de fleste kommer hjem styrket af udsendelsen, men der er enkelte, der ikke har det så godt og har svært ved at passe ind i et kommunalt struktureret tilbud, siger han.

Veterancaféerne er styret af frivillige og har som sådan intet direkte med hverken militæret, kommunen eller anden myndighed at gøre. Det er dog muligt at søge en beskeden økonomisk opstartsstøtte gennem Veterancentret, som er en del af Forsvaret og har til opgave at koordinere støtten til blandt andre veteraner.

Hør veteran Christian Sølver fortælle, hvad veterancaféen i Skive betyder for ham:

- Mange af dem, der kommer her, har mistet de kammerater og den snitflade, de havde under udsendelsen. Vores største opgave er at skabe et fristed, hvor de kan henvende sig anonymt og snakke med ligesindede, siger formanden for Veteran Café Skive, Preben Sloht, der selv har været udsendt som soldat i Kroatien og Bosnien.

Det var ham og en kammerat, der tog initiativet til veterancaféen i Skive.

- Skive er en kaserneby, og mange er udsendt herfra. Vi har næsten 500 veteraner i Skive Kommune alene, siger Preben Sloht.

Caféer giver netværk

Det er ofte de ældste soldaterveteraner, der bruger caféen. Soldater, der var udsendt til Balkan i 1990'erne og starten af 00'erne. Men der er begyndt at komme unge veteraner fra Irak- og Afghanistan-tjeneste.

- Nu begynder tiden at arbejde imod dem. Når de er i tjeneste, har de et netværk omkring sig. Når de forlader tjenesten, mangler de nogen at snakke med, siger formanden for caféen i Skive.

Veteran Christian Sølver håber også, at flere unge soldater vil begynde at bruge veterancaféerne.

- Her ved man, hvad vi snakker om. Er der en, der har lyst til at snakke, får han lov til det. Vi stopper ham ikke. Han får lov til at tale færdig. Vi giver hinanden en form for kammerathjælp, siger han og tilføjer:

- Caféen har hjulpet mig til at blive den, jeg er i dag. Uden caféen ville jeg lukke mig inde og ikke turde gå ud.

Preben Sloht (tv) tog initiativ til veterancaféen i Skive, der åbnede i 2015. Christian Sølver (th) er en af de veteraner, der jævnligt kommer i caféen. Begge har en fortid som udsendte til Balkan. (Foto: Torben Møller - DR)

Danmarks Veteraner håber, at antallet af veterancaféer vil vokse de kommende år, så der på sigt vil være en café i hver af landets 98 kommuner.

- Jo flere caféer, jo kortere geografisk afstand. Jo større sandsynlighed for, at nogen med behov vil bruge tilbuddet, siger næstformand Steen Møller Petersen.