To apps hjælper kræftpatienter gennem kemobehandlinger

Personalet på en kræftafdeling har udviklet to apps, der på en letforståelig måde kan hjælpe kræftpatienter til bedre at tackle den behandling, de skal igennem.

Anne-Kirstine Bak fra Humlum kunne slet ikke overskue de skriftlige informationer, hun fik sammen med sin kræftdiagnose: - Det ville have været mere overskueligt bare lige at skulle lytte til det, siger hun. (Foto: Ingrid M. Schmidt © DR)

Kræftpatienter får nu hjælp til lettere at forstå, hvad der sker under deres behandling.

De kan slippe for en masse uoverskueligt læsestof ved i stedet at gøre brug af to nye apps.

Informationer ryger i papirkurven

Det glæder blandt andre 20-årige Anne-Kirstine Bak fra Humlum. Hun fik slet ikke læst de papirer, som hun fik udleveret med informationer om, hvad der skulle ske under hendes behandling med kemo:

- Da jeg lige havde fået besked om, at jeg havde kræft, havde jeg simpelthen ikke overskud til at gå hjem og læse, hvilken behandling jeg ville få, fortæller hun.

Og netop den reaktion kender kliniske sygeplejespecialist Birgitte Espersen fra Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital kun alt for godt. Derfor har hun været med til at lave appsene KemoGuide 1 og 2:

- Vi giver rigtig, rigtig mange informationer til patienterne. Og mange af vores patienter siger, at det er alt for meget på én gang. Det skrevne ord er svært for dem at forstå og få læst, så rigtig mange gange ryger det hele simpelthen i papirkurven, lyder hendes erfaring.

Patienter kan få læst svarene højt

Med en mobiltelefon eller tablet i hånden kan kræftpatienterne læse informationerne i en letforståelig udgave eller få dem læst højt.

Den ene app giver svar på ofte stillede spørgsmål, mens den anden fortæller om mulige bivirkninger og giver råd til, hvordan patienten selv kan være med til at mindske og forebygge bivirkninger ved kemoterapi.

Patient: Godt med en stopknap

De to apps ville have gjort det nemmere for Anne-Kirstine Bak, da hun havde brug for at forstå, hvad der skulle ske:

- Det ville have været mere overskueligt bare lige at skulle lytte til det. Og så kan man stoppe det, når man har fået nok, som hun siger.

Andre hospitalsenheder under Region Midtjylland vil i løbet af foråret udbrede kendskabet til KemoGuide1 og KemoGuide2 hos deres patienter.

Appsene er udviklet i samarbejde med Center for E-læring, og de kan downloades på App Store og Google Play.