Arbejder du også hjemme? Her er syv tips til indretning af hjemmekontor

Med både mor, far og børn under samme tag, kan det nemt være en udfordring at få plads til alle.

Steffen Heerwagen er bogholder og arbejder hjemmefra sammen med sin hustru og fire sammenbragte børn. (Foto: © Rasmus Krieger Jensen, dr)

Børn i hjemmeskole og forældre på hjemmearbejde.

Vores hjem er ikke kun forbeholdt os selv og privatlivet. I øjeblikket skal vores hjem også fungere med arbejde - og det er dermed fyldt med skriveborde, skolebøger, notesblokke og headsets til diverse videomøder.

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan vi indretter os. Støj eller pladsmangel kan nemt give anledning til både frustrationer og skænderier, hvis vi ikke får indrettet os rigtigt.

Lise Bering er direktør hos netudbyderen Norlys og kommer med gode råd til internetopkoblingenen.

Søren Vester har i mange år givet familier gode råd med at indrette deres hjem i DR-programmet "I hus til halsen".

Her hjælper han med gode råd til indretningen af dit hjem, så du og familien kan komme godt gennem de næste uger, hvor familie-, skole-, og arbejdsliv flyder sammen.

1

Ryd op

Sørg for at pakke dine ting væk, når du er færdig med at bruge dem. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hjemmearbejde kræver ofte alt fra skolebøger, kuglepenne til diverse computere og skærme - men det er vigtigt, at det bliver fjernet, når man er færdig.

Derfor anbefaler Søren Vester, at du har et skab, en kurv eller en kasse, hvor du kan lægge alle de artikler væk, som du bruger i løbet af dagen.

- Ellers får du simpelthen ikke koblet fra, når skoledagen eller arbejdsdagen er forbi. Derfor er det vigtigt, at du rydder op, så du har et privat hjem igen, siger Søren Vester.

Et hjem, der ikke hele tiden minder dig om dit arbejde, gør det nemlig lettere at slappe af.

- Hvis man ikke rydder op, kan det være svært at adskille, hvornår man holder fri, og hvornår man er på arbejde, og det er ikke sundt. For roder det i stuen, roder det i hovedet, siger Søren Vester.

2

Hav styr på din internetforbindelse

Placer din router midt i huset - så får du bedre internetforbindelse. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvis internettet ikke kan følge med, kan arbejdsdagen på hjemmekontoret hurtigt blive surt.

Men man kan selv gøre meget for, at internetforbindelsen bliver mere stabil.

Ofte er det nemlig ikke selve internettet, der er problemet, men folks eget udstyr, siger Lise Bering, direktør for kunder og produkter hos netudbyderen Norlys.

- Man skal egentlig se Wifi ligesom lys. Hvis man gemmer routeren væk, så hindrer man lyset i at komme frem – og derfor hindrer man også det trådløse signal.

Hvis man vil være sikker på at få den internetforbindelse, man har betalt for, er det bedst at bruge et internetkabel. Men det kan også hjælpe at placere routeren mere centralt i huset, siger Lise Bering.

- Vi putter routeren ind i bryggerset, ned i teknikrummet eller ind i et skab, og det gør, at lyset ikke kan komme frem – og at det trådløse netværk derfor ikke kommer frem. Vi skal have de trådløse routere ud af skabene, så vi kan få den forbindelse, vi har købt hos internetudbyderen.

3

Brug vindueskarm til ekstra bord

En bordplade i vindueskarmen, og så har du nemt fået en ekstra hjemmearbejdsplads. (Foto: © Rasmus Krieger, dr)

Alle skal have en kontorplads, og det kan nogle gange være svært at finde ledige kvadratmeter til at indrette pladser nok til hele familien. Men ifølge Søren Vester kan man i de fleste hjem skaffe sig et ekstra bord - endda både nemt og billigt.

- Tit er der ikke noget foran vindueskarmen, fordi det er en komandovej. Så læg en plade i vindueskarmen og en bordplade ud i rummet og skru den fast i karmen og med et bordben under. Så har man et godt skrivebord, siger Søren Vester.

4

Lav aftaler

Hvornår må man egentlig forstyrre sine forældre med spørgsmål om alt fra matematik til teknik. Det bør man lave regler om. (Foto: © Rasmus Krieger, dr)

Det er vigtigt at få indrettet sig godt, så der er styr på de mest basale ting som strømstik, skrivebord, stol og lys.

Men familien bør lave nogle regler for, hvad man gør i bestemte situationer for at undgå unødvendige konflikter.

- Hvad gør man, hvis man er midt i et videomøde og mister internetforbindelsen, eller der er nogle regnestykker, man ikke kan finde ud af. Hvis man arbejder flere i samme rum med en videokonference, kan man let forstyrre hinanden. Det bør man snakke om, så man ikke misforstår hinanden, siger Søren Vester.

5

Lav zoner med malertape

Brug eventuelt malertape til at inddele bordpladen i zoner. (Foto: © Rasmus Krieger, dr)

Det er ofte nødvendigt at tage det lange spisebord i brug for at skabe nok pladser til hjemmearbejdet. Og det kan nemt skabe gnidninger - især blandt børnene.

Derfor kan det være en god ide at dele bordet ind i zoner med for eksempel et stykke malertape.

- Så bliver der ikke kamp om det, hvis bøgerne glide lidt hen over zonen, siger Søren Vester.

6

Brug dyne og papkasse til mindre støj

Hvis I sidder flere i samme lokale og skal være på videomøder, så kommer her en af de mere kreative løsninger på, hvordan I undgår at støjen forstyrrer hinanden. Du skal blot bruge en stor papkasse og en dyne.

Placer papkassen på bordet. Læg en dyne bagest i kassen og placer din bærbare computer foran. På den måde taler man ind i en "lydboks", og dynen og papkassen bremser lyden, så man ikke forstyrrer hinanden.

- Man skal tænke lyden som en bowlingkugle, der kommer ud af munden, og den skal stoppes. Hvis den rammer noget blødt lige bag skærmen, så er det meget nemmere for andre at sidde ved siden af, siger Søren Vester.

7

Drop sengen som arbejdsplads

Det er nemt at lade sig friste af sengen - men det er ikke nogen god ide. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Mange kan sikkert nikke genkendende til, at det kan være fristende at lave nogle af arbejdsopgaverne eller skoleopgaverne i sengen og lægge sig ekstra godt til rette.

- Det er vanvittig hyggeligt, og man tænker, at det måske lige præcis er sengen, som gør, at man kan komme godt gennem hjemmearbejdet. Men der skal virkelig en rygrad af dimensioner til, for at man ikke kommer til at lægge sig lidt for godt til rette, og til sidst falder man i søvn, siger Søren Vester.

Og det er ikke en god ide. For det bliver hurtigt en dårlig vane.

- Man er nødt til at fortælle kroppen, at den skal være aktiv, og en halv time på øjet dur ikke, når man har dansk eller matematik, siger Søren Vester.