Babyboom har toppet: Se hvor mange børn der blev født i din kommune

For første gang siden 2013 falder antallet af nyfødte. Dermed er kurven knækket efter fire år med flere nyfødte.

I Vils på Mors udvider de børnehuset, fordi fødselstallet på Limfjordsøen stiger. (Foto: Natacha Tjørnholm)

Der har været travlt på fødeafdelingerne de seneste år.

Mens børnehaver og vuggestuer generelt har oplevet at blive mere fyldte fra 2013 til 2016, så vender tendensen i år.

Fra 2013 til 2016 steg antallet af fødte børn med 5.741 børn til 61.614 børn. Men i 2017 faldt antallet af fødte børn for første gang i fire år, hvor 61.272 børn så dagens lys - altså et fald på 342 børn.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men, at der nu sker et fald, får ikke alarmklokkerne til at ringe hos Lisbeth B. Knudsen, professor emerita i sociologi ved Aalborg Universitet.

- Det er en del af de naturlige udsving, som sker hen over årene, og det er ikke sådan, at det er faldet med et brag - procentvis svarer det til 0,6 procent. Men det er klart, at man bør holde øje med tallene, også selv om det er små udsving, siger Lisbeth B. Knudsen.

På sigt kan for få børn nemlig få alvorlige konsekvenser for samfundet.

- I eksempelvis Japan er de meget bekymrede, fordi de ikke har fået ret mange børn og samtidig har en enorm høj middellevetid, siger Lisbeth B. Knudsen og uddyber:

- Der er nødt til at være nye generationer til at overtage samfundet - produktionsapparatet og den politiske magt,

I Region Hovedstaden er antallet af fødte børn fra 2016 til 2017 faldet fra 22.312 til 22.189.

Højdespringeren er Ærø, hvor der i 2016 blev født 15 børn, og hvor der i 2017 blev født hele 40 børn. Det svarer til en stigning på 167 procent. Omvendt ligger et andet ø-samfund også i bunden. På Fanø blev der i 2016 født 26 børn og i 2017 18 børn. Det svarer til et fald på 31 procent.

Morsø: børnetal kan redde vores selvstændighed

Mors er en af de kommuner, som går mod landstendensen og har holdt fast i flere nyfødte. I en lang årrække har de ellers oplevet færre fødte børn, men for fjerde år i træk, har forældrene været flittige - faktisk i så høj grad, at de nu udvider et af deres børnehuse.

- Det bliver dejligt med flere legekammerater, og helst hvis det er piger siger 4-årige Nanna Bech, der går i børnehuset i Vils.

Mens børnene ser frem til flere legekammerater, så glæder øens borgmester sig over, at de positive tal.

- Selv på jysk, så er jeg utrolig glad, siger borgmester Ejner Bertelsen (V) og forklarer:

- Det betyder alt for os, for hvis vi fortsatte kursen med, at vi blev ældre og ældre, og vi tabte befolkning, så ville det blive svært at levere den service, som man berettiget kan forvente af en kommune. Og i yderste konsekvens kunne kommunens selvstændighed blive truet, siger borgmesteren om øens fødselstal.

- Hvis man ser på lokalsamfundene, har det konkret betydning, om der fødes eller tilflytter nok børn til at opretholde de institutioner, skoler, der findes i området. Hvis man først begynder at for eksempel at lukke skoler, kan der opstå en ond spiral, hvor det bliver vanskeligt at tiltrække tilflyttere, siger Lisbeth B. Knudsen.

Se hvordan fødselstallet har udviklet sig i din kommune fra 2016-2017

Facebook
Twitter