Bagermester har haft én fridag siden september: 'Uden en svend kan jeg ikke få fri'

De unge vender bagerfaget ryggen. 295 bagerier kan ikke skaffe en lærling.

Bagermester Kent Hvid har søgt på nettet, på jobnet og på facebook efter en bagersvend. Forgæves.

- Når jeg ingen svend har, kan jeg ikke holde fri.

Han har stort set været på arbejde uafbrudt siden september i fjor.

- Vi lukkede 1. juledag, hvor jeg fik lov til at holde en fridag. Bortset fra, at jeg skulle sætte i blød til næste dag. Det er hårdt i længden ikke at kunne holde fri, siger Kent Hvid, der driver Kibæk Bageri sammen med hustruen Vicky Hvid.

Den vestjyske bagermester er ikke ene om at have svært ved at trække unge til faget, for der bliver ikke uddannet nok bagere til at følge efterspørgslen.

Ifølge brancheorganisationen for de danske bager- og konditormestre er 295 bagerier landet over godkendt til at have en lærling; men de kan ikke skaffe ansøgere.

- Vores fag ligger ikke så højt på hitlisten i forhold til andre fag. Blandt andet fordi vi møder tidligt om morgenen og er nødt til at gå på arbejde hver anden weekend, siger formanden for Bager- og Konditormestre i Danmark, John Jønsson.

Det har dog ikke været et problem for bagermester Kent Hvid fra Kibæk, der ansatte en lærling i januar. Men han har stadig været afhængig af at kunne skaffe en svend.

Manglen på danske ansøgere til stillingen fik derfor Kent Hvid til at vende blikket mod udlandet for at få hjælp i sit bageri. Han har for nylig har ansat en polsk bagersvend.

- Der er nogle ting, han ikke er så meget inde i, som for eksempel wienerbrød. Men det skal nok komme, siger Kent Hvid, der nu selv kan få nogle fridage.

De gode historier skal frem

Manglen på unge i bagerfaget kan på sigt betyde, at de små håndværksbagere må dreje nøglen om. For når der ikke bliver uddannet nok nye bagere, er der heller ingen til at overtage bageriet, når den gamle bagermester går på pension.

- Jeg tror, at det bliver meget svært at sælge bageriet. Jeg tror ikke, at der er ret mange, der kan tænke sig at arbejde så mange timer, siger Kent Hvid.

Hans kone, Vicky Hvid, der står bag disken, er ikke i tvivl om, at kunderne bliver ringere stillet, hvis bageriet må lukke.

- Vi putter ikke e-numre i brødet som industrien. Alt er frisk i vores butik. Håndværksfaget er godt at bevare, siger hun.

Ægteparret Vicky og Kent Hvid driver Kibæk Bageri. De har forgæves søgt efter en bagersvend. (Foto: Steen Færgemand- DR)

Bagermestrene skal netop blive bedre til at fortælle de gode historier om brød og traditioner, mener formanden for Bager- og Konditormestrene i Danmark, John Jønsson.

Han vil også gøre en indsats for at få fordelene ved faget frem i lyset.

- Nu har vi en, som er blevet far. Han kan komme tidligt hjem, sove til middag, og så hente den lille. Det er smart, i forhold til at begge forældre møder klokken otte og skal halse hjem for at nå at hente barnet fra vuggestue eller børnehave, siger John Jønsson.

Brancheforeningen arbejder på at få lavet nogle film, der skal vise, at det ikke udelukkende er en ulempe at arbejde på skæve tidspunkter.

Derudover forsøger branchen at lokke de unge til ved blandt andet at garantere en læreplads.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter