Bambi vinder frem i den danske natur

Bestanden af dådyr vokser. Flere steder er de prikkede hjorte nemlig totalfredet.

Hjorte med prikker er blevet et langt mere almindeligt syn i naturen. (Foto: Arkiv)

Dådyret er blevet meget mere almindeligt i den danske natur. Flere steder må jægerne nemlig ikke skyde det.

Alene i Midt- og Vestjylland er bestanden af dådyr fordoblet gennem de seneste tre år, viser Danmarks Jægerforbundets hjortetælling.

Ifølge formanden for Danmarks Jægerforbund Midt & Vestjylland, Knud Pedersen, er forklaringen totalfredning af de udsatte dådyr.

- Når der er blevet udsat dyr, så skal de også have fred, indtil der bliver en bestand. Hvis vi indfører jagttid, bliver det meget hurtigt sværere at få øje på et dådyr, siger Knud Pedersen.

Snart mere dåvildt end kronvildt

Danmarks Jægerforbunds seneste hjortetælling viser, at bestanden af dådyr er fordoblet i blandt andet Thy, Hanherred, Vestjylland og i området omkring Silkeborg.

På landsplan er der 23.240 dådyr. Til sammenligning er der registreret 23.780 kronvildt. Bestanden af dåvildt er nu næsten på samme størrelse som kronvildtbestanden og fortsætter udviklingen, varer det ikke længe, før der er mere dåvildt end kronvildt, skriver bladet Jægeren.

Den officielle jagttid på dådyr i Danmark er fra 1. september, men i de fleste kommuner er det enten totalfredet eller man må skyde kalve og dåer i en meget kort periode.

Kredsformand for jægerne, Knud Pedersen, tænker, at det snart kan blive anderledes.

- I 2018 er der nye jagttidsforhandlinger, der skal træde i kraft.. Nogle steder kan det godt ske, at vi skal have kigget på dåvildtet inden da, siger Knud Pedersen.

Dådyr klarer sig dårligt i trafikken

Den voksende bestand af dåvildt betyder, at flere trafikanter risikerer at møde et dådyr på vejen. Dådyr har nemlig en lidt for frisk tilgang til trafikken, fortæller Jens Henrik Jakobsen, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen Vestjylland.

- Dådyr er meget dårlige til at passe på sig selv i trafikken. Det giver en del kollisioner, siger Jens Henrik Jakobsen.

Han tilføjer at det på sin vis også er en bestandregulerende faktor for dåvildtet.

Ifølge Danmarks Jægerforbund lever 60 procent af det danske dåvildt på øerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter