Banker i budkrig: Landbrugskunder er igen blevet attraktive

Flere steder konkurrerer banker om at stille lån til rådighed for landbrugskunder.

Priserne på svinekød er i øjeblikket gode. Og nu står bankerne i kø for at hverve sig nye kunder blandt landmændene. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det har gennem en årrække været overordentlig svært for landbrugskunder at låne penge. Men nu blæser der nye vinde over landbruget, som igen tjener penge. Og det har fået bankerne til at kæmpe om kunderne og tilbyde attraktive lån.

- Det har resulteret i en budkrig, fortæller Jacob Hvalkof, der er afdelingsleder i økonomi og strategi hos landbrugsrådgivningen, SAGRO.

Han fortæller, at det er lokalbanker som Vestjysk Bank, Sparekassen Thy og Sparekassen Vendsyssel, der er gået forrest i kampen om landbrugskunderne, men at Nordea og Danske Bank også har meldt sig på banen. Og det er godt nyt for landmændene.

- I kraft af, at der er større konkurrence på markedet, kan man også få lavere priser på finansiering, og det er selvfølgelig en fordel for den samlede økonomi for landmændene, siger Jacob Hvalkof.

Han har for nylig været med til at rådgive en landmand, som indhentede tilbud fra tre banker – og konkurrencen mellem bankerne endte med at give landmanden en særlig god ordning.

- For den pågældende landmand betyder det 18 kroner mindre i omkostning per gris, han producerer, så det er nogle 100.000 kroner årligt, han sparer ved at lave den her øvelse, siger Jacob Hvalkof.

Fokus på driftsleder

Vestjysk Bank var for år tilbage tæt på at gå konkurs på grund af gæld og konkurser i landbruget. Af samme grund skar banken ned på antallet af landbrugskunder, men det har nu ændret sig, og banken er igen begyndt at tage nye landbrugskunder ind.

Det skyldes blandt andet, at landbrugene de senere år er blevet økonomisk sundere, forklarer direktør i Vestjysk Bank Jan Ulsø Madsen.

- De svageste landbrug er blevet afhændet, og så kan vi se på baggrund af de seneste par år, at driften i specielt svinebrugene har været fantastiske. Den kombination har gjort, at vores landbrugsportefølje er blevet bedre, siger han.

Vestjysk Bank fokuserer deres landbrugskunder blandt planteavl samt svine- og kvægbesætninger.

Når banken skal vurdere en landbrugskunde, kigger rådgiverne på driftslederens egenskaber frem for, hvad der er af pant i ejendomme og bygninger, fortæller bankdirektøren.

- De driftsledere, som er bedst uddannede, har visioner og bliver tænkt som direktører i produktionsvirksomheder, det er dem, vi kan se, der har overlevet krisen, siger Jan Ulsø Madsen.

Hos Sparekassen Thy fortæller bankdirektør Ole Beith, at de helst ikke går i budkrig om kunderne, men at det er blevet væsentlig mere interessant at arbejde med landbrugskunder end for fem år siden.

- Landmændene er mere velkonsoliderede i dag, og derfor har de også nemmere ved at få lån hjem. Så der vil naturligt være en konkurrence om de dygtige, siger Ole Beith.

Landbrug er blevet god forretning

Selvom Vestjysk Bank også begrunder banklånene med, at de gerne vil hjælpe med et generationsskifte i branchen, så mener afdelingsleder i økonomi og strategi hos landbrugsrådgivningen SAGRO Jacob Hvalkof, at det i højere grad handler om kroner og ører.

- Bankerne vil måske sige, at det er et samfundsansvar, men jeg tror langt hen ad vejen, det er for at tjene penge, siger Jacob Hvalkof.